Zdravje

Boleči davek stoječega dela

R.V./Njena.si
7. 4. 2018, 21.40
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 13.42
Deli članek:

Veliko ljudi mora svoje delo opravljati stoje. Temu se pač ni mogoče izogniti, če je taka narava njihovega poklica. Kako ukrepati, da davek na telesu, predvsem na nogah, ne bo prevelik?

Dreamstime
5 minut vsak večer s krožnimi gibi vtirajte kremo v stopala.

Dolgotrajno stanje namreč utrudi mišičevje, ki prenaša telesno težo. Ko mišice ne zmorejo več, teža preide na sklepe in vezi. Ker ti za to breme niso usposobljeni, lahko hitro klonejo in nastanejo poškodbe.

Nosite bombažne in zračne nogavice in tako preprečite pojav nadležnih glivic.

TEŽAVE

Pri dolgotrajnem stanju se kri nabira v venah, težje odteka nazaj proti srcu, zato noge otečejo in pojavijo se krčne žile. Sčasoma se lahko upogne stopalni lok in posledica so ploska stopala, zaradi pritiska na trebuh in medenične mišice pa se lahko tudi povesijo notranji organi.

REŠITEV

Vsekakor je bistvenega pomena gibanje. Tu ali tam stopite na prste, prenašajte težo z ene noge na drugo, po delovnem dnevu dajte noge v višji položaj, pojdite na sprehod, tek, plavanje ali kolesarjenje.

PROČ Z NATIKAČI!
Izogibajte se nošnji natikačev. Ti namreč stopalom ne dajejo dovolj opore, noga v njih plava. Posledica je lahko plosko stopalo.

PRIPOROČAMO

Privoščite si masažo nog. Vsak večer si noge po umivanju namažite s kremo. Izberite primerne čevlje. Najboljši so tisti z višino pete med tri in pet centimetrov. Povsem ravni podplati niso dobra izbira. Obujte zračne nogavice. Preozke namreč motijo krvni obtok in preprečujejo zraku, da bi prišel v stik s kožo. Pojavijo se lahko glivice.

ODSVETUJEMO

Izogibajte se visokim petam. Te premočno pritiskajo na prste, pojavi se lahko izbočena palčna kost. Odsvetujemo vam uporabo običajnih vložkov za čevlje, ki stopalo pogosto prisilijo v obliko, ki vam ne ustreza. Najbolje je kupiti ortopedske vložke v specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki.

Dreamstime
Boleči davek stoječega dela.