STROGA MERILA

Je margarina res tako zelo nevarna zdravju?

Zoran Franc/Novice Svet24
1. 4. 2018, 07.55
Posodobljeno: 1. 4. 2018, 07.58
Deli članek:

V Sloveniji so leta 2016 začeli izvajati večletni raziskovalni projekt, v okviru katerega preverjajo količine transmaščob v živilih. Prvi del vzorčenja je zajel margarine in rezultati so pokazali, da margarine v slovenskih trgovinah praktično ne vsebujejo več škodljivih transmaščob.

Dreamstime
Količina nevarnih transmaščob v preverjenih vzorcih je nižja od pet odstotkov.

V preteklosti so za največji vir transmaščob veljale margarine. Proizvedene so bile namreč s postopkom delnega hidrogeniranja, pri katerem so tekoča rastlinska olja postala trdna tudi pri sobni temperaturi. Ob tem procesu pa neizogibno nastajajo tudi transmaščobe. Uporaba margarine se je zelo razširila, ne le v gospodinjstvih, temveč tudi pri industrijski proizvodnji živil, vendar pa se je v zadnjih petnajstih letih proizvodnja margarine bistveno spremenila. Ko so raziskovalci ugotovili negativne vplive transmaščob na zdravje, so odgovorni proizvajalci začeli postopoma odpravljati zastarel proces hidrogeniranja maščob.

Dreamstime
Nasičene maščobe so prisotne v trdnih maščobah, kot so maslo, mast in palmino olje. V mnogih ozirih so zdrave in priporočljive, a v zmernih količinah, in ne za vsakodnevno uporabo.

43

vrst margarin, ki se nahajajo na slovenskih policah, ustreza strogi zakonodaji in niso škodljive zdravju. pps margarina na kruh: Margarina je lahko odlična izbira tudi na kruhu.

Na slovenskih policah visoka kvaliteta

Lani izvedena raziskava v Sloveniji je pokazala, da margarine oziroma mastni namazi v slovenskih trgovinah le redko vsebujejo kot sestavine problematične delno hidrogenirane rastlinske maščobe (upoštevajoč seznam sestavin na embalaži). Pregled trgovskih polic sedmih različnih trgovskih verig je namreč pokazal, da sta izmed 43 različnih margarin, ki so dostopne na policah in so bile vključene v raziskavo, le dve imeli kot sestavino navedeno delno hidrogenirano rastlinsko maščobo, kar predstavlja manj kot pet odstotkov raziskanih vzorcev. V ostalih vzorcih je bila količina transmaščob zelo nizka. Takšne nizke količine transmaščob so tudi sicer naravno prisotne v rastlinskih oljih in ne nastanejo ob procesu izdelave margarine.

Dreamstime
Nenasičene maščobe so predvsem v tekočih oljih, kot so repično, sončnično, laneno, oljčno in ribje olje, nasičene maščobe pa so prisotne predvsem v trdnih.

Margarine pod strogim nadzorom

Rezultati raziskave so torej pokazali, da proizvajalci margarin pravilno označujejo uporabo delno hidrogeniranih maščob in da margarine v naših trgovinah praktično ne vsebujejo niti delno hidrogeniranih maščob niti transmaščob. Margarinam, ki bi lahko vsebovale nevarne transmaščobe, se potrošniki lahko povsem izognejo, če ne kupujejo takšnih, ki imajo med sestavinami navedeno delno hidrogenirano rastlinsko maščobo. Margarine Rama, Becel in Becel ProActiv ter Lätta, ki jih proizvajamo v podjetju Unilever, ne vsebujejo delno hidrogeniranih maščob in so praktično brez transmaščob.

Dreamstime
Trans maščobe za delovanju telesa niso nujno potrebne, v hrani jih najdemo v majhnih količinah, naravno so prisotne v nekaterih živalskih proizvodih, kot so mleko, maslo in podobno.