POMLADNA ZELENJAVA Z BLIŽNJEGA TRAVNIKA

Naj na krožniku zacveti

Zoran Franc / Novice Svet24
31. 3. 2018, 18.01
Deli članek:

Kljub nekoliko slabšemu vremenu lahko rečemo, da smo stopili v pomlad. Zvončki so že skoraj odcveteli, na vrsti so trobentice in drugi znanilci pomladi, ki so odlični in čudoviti tudi takrat, ko se znajdejo na krožnikih.

Profimedia
Vodna kreša odlično uspeva tudi na okenski polici in jo lahko gojite vse leto.

V prihajajočih mesecih naj na vaših jedilnikih nikar ne manjkajo regrat, koprive, trobentice, rabarbara, šparglji, vodna kreša, pa tudi prve gobe bodo kmalu pokukale na plano. Zato ne odlašajte in prebudite v sebi spečega nabiralca ter se odpravite po prve okusne in tudi zdrave plodove narave, ki jih je ta že natrosila naokoli.

Regrat

Zagotovo se bomo o regratu še razpisali, a za zdaj se ustavimo pri listih. Regratove liste uporabljamo v solatah, ki jih za odpravo grenčine prelijemo z vročimi ocvirki ali močno segretim oljem. Surov regrat, brez vročih prelivov, je koristen za jetra in sečila, pomaga pa tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Uporaben je pri težavah s slabokrvnostjo in pomanjkanju železa. Na čebuli na hitro popražene liste lahko uporabite kot odličen dodatek h krompirju. Pa tudi njoki ne bodo »zamerili«, če jih boste prelili s to mešanico in dodali žličko kisle smetane.

Šparglji

Ta vrtnina je eden najboljših virov vitamina B in folatov, ki so pomembni za sintezo dopamina, noradrenalina in serotonina – treh hormonov sreče. Poleg tega, da so šparglji nadvse okusni in hranilni, pa ima ena porcija le 32 kalorij ter po tri grame ogljikovih hidratov in vlaknin. Bogati so tudi z vitaminom C in se štejejo kot drugi najboljši vir folne kisline, za katero je znano, da zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in raka debelega črevesa ter je nadvse koristna za nosečnice.

Vodna kreša

Privoščite si jo pest v solati, juhi ali sendviču. Njeni listki pikantno pekočega okusa imajo diuretični učinek in pomagajo pri čiščenju telesa. Poleg tega je vodna kreša bogat vir mineralov, železa, kalcija, fosforja in kalija.