Motnja

Mravljinci, srbečica, gomazenje v nogah?

V.M./Novice Svet24
11. 3. 2018, 20.30
Deli članek:

Sindrom nemirnih nog je dedna bolezen, ki lahko bolnikom pošteno zagreni življenje. Nevrološka motnja se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih.

Dreamstime
Potrebo po trzanju povzroča pomanjkanje hormona dopamina, živčnega prenašalca.

Bolniki se spopadajo z neprijetnim nemirom v spodnjem delu nog, zaradi česar so primorani premikati noge, kar jim neugoden občutek vsaj nekoliko olajša. Dražljaje v nogah je mogoče opisati kot mravljinčenje, srbečico ali nenavaden občutek gomazenja po nogah. Neprijetnost se ne pojavlja med aktivnostmi, temveč ko se bolnik odpravi spat ali ko denimo sede ali leže k počitku. Mnogo ljudem nevrološka motnja krati nočni spanec ter greni družabno življenje, saj se številni zaradi nenavadnih premikov nog raje izogibajo sedečega druženja in prireditev.

Dreamstime
Nemir se lahko pojavi v zadnjem obdobju nosečnosti.

VZROKI

Potrebo po trzanju povzroča pomanjkanje hormona dopamina, živčnega prenašalca. Strokovnjaki pri nekaterih bolnikih povezujejo simptome s slabokrvnostjo, revmo, sladkorno boleznijo, ledvičnimi boleznimi ter boleznimi živcev in ožilja. Ameriški zdravnik Suresh Kotagal iz klinike za motnje spanja je pred leti pojasnil, da je sindrom pri otrocih podoben bolečinam v nogah zaradi odraščanja. Če so bolečine prisotne občasno, ni razloga za preplah, če pa se otrok z neprijetnim občutkom srečuje vsak večer, je smotrno obiskati zdravnika in preveriti, ali ne gre nemara za sindrom nemirnih nog.

Dreamstime
Po porodu simptomi izzvenijo.

KAKO SI LAHKO POMAGATE?

Bolezen se zdravi z dodajanjem železa in z dopaminergičnimi agonisti. Prav tako naj bi simptome nekoliko omililo uživanje vitamina B12. Najpomembnejši viri slednjega so živila živalskega izvora – rdeče meso, ribe, jajca, mleko in sir. Na nevšečnosti ugodno vplivajo tople kopeli in masaža nog. Priporočljiva je redna fizična aktivnost, pozitivno učinkujejo zlasti plavanje, hoja in joga. Pred spanjem se je dobro oprhati s hladno vodo, bolje pa se je izogibati obilnim večerjam, kavi in zelenemu čaju.