Svetovna zdravstvena organizacija

Razkrili seznam patogenov, ki predstavljajo nevarnost globalne katastrofe

S.R.
19. 2. 2018, 09.38
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 09.43
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila letno poročilo o patogenih, ki trenutno predstavljajo največjo grožnjo javnemu zdravju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) seznam desetih patogenov, ki predstavljajo nevarnost globalne katastrofe, objavi približno enkrat letno, te patogene pa nato prednostno obravnava njihova posebna skupina za raziskave in razvoj. Kot so dejali pri SZO, želijo s tem seznamom »opredeliti tiste bolezni, ki lahko prerastejo v epidemijo in za katere ne obstajajo protiukrepi, ali pa so ti protiukrepi nezadostni, zaradi česar predstavljajo grožnjo javnemu zdravju.«

Opozarjajo še, da ta »seznam ni popoln« in da ne »opredeljuje najverjetnejših vzrokov za naslednjo epidemijo.« V skladu s seznamom bomo morali biti v tem letu pozorni na krimsko-kongoško hemoragično mrzlico (KKHM), ebolo, Virus Marburg, mrzlico Lassa, koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS-CoV), sindrom akutnega oteženega dihanja (SARS), virus Nipah, mrzlico doline Rift, virus Zika in bolezen X.

Bolezen X

Za izrazom »bolezen X« se ne skriva  nobena trenutno znana bolezen, temveč zavedanje, da bi lahko trenutno še nepoznan patogen postal naslednja španska gripa, za katero je na začetku dvajsetega stoletja v manj kot dveh letih umrlo 50 milijonov ljudi. SZO s tem priznava, da je priprava na možnost tovrstne epidemije ena od njihovih prednostnih nalog. V ožji izbor so se uvrstile še nekatere druge bolezni, kot so opičje koze, leptospiroza, Chikungunya, virus zahodnega Nila, kuga ter visoka vročina in trombocitopenija (SFTS).

»Te bolezni še naprej predstavljajo veliko grožnjo javnemu zdravju, potrebne pa so nadaljnje raziskave in razvoj,« so zapisali v poročilu, v katerem so v primeru pljučne kuge, ki je lani kosila po Madagaskarju, izpostavili tudi potrebo po izboljšanju diagnostike in cepiv. Izrazili so tudi skrbi glede protimikrobne odpornosti, ki »javnemu zdravju predstavlja vse večjo grožnjo.«