PUSTNA ALTERNATIVA

Zdravi presni krofi za sladke maškare

Zoran Franc/Novice Svet24
10. 2. 2018, 10.30
Deli članek:

V prejšnji številki časopisa smo razkrili, kako lahko pustne krofe pripravite brez nezdravega cvrtja v olju. Tokrat vam razkrivamo še eno različico sicer precej drugačnih, a zelo okusnih krofov.

Arhiv časopis novice Svet24
30 minut boste potrebovali za pripravo okusnih presnih krofov.

Če želite letos presenetiti z drugačnimi, a kljub temu odličnimi in še bolj zdravimi krofi, vam v nadaljevanju predstavljamo recept za pripravo presnih krofov. Preizkusite!

SESTAVINE ZA TESTO

Za pripravo krhkega testa za štiri krofe boste potrebovali pol skodelice mandljeve moke, skodelico in četrt kokosa, ščepec soli, 3 jedilne žlice medu, ščepec vanilje v prahu, 2 jedilni žlici kakavovega masla.

Po želji lahko pripravite tudi drugačno marmelado, le sadje zamenjajte.

SESTAVINE ZA MARMELADO

Za štiri krofe boste potrebovali četrt skodelice zamrznjenih ali svežih malin, jedilno žlico medu in jedilno žlico semen čije.

SESTAVINE ZA GLAZURO

Ti krofki bodo nekoliko drugačni, saj bodo imeli namesto sladkornega posipa zdravo glazuro. Potrebujete 3/4 skodelice indijskih oreščkov (pred uporabo jih namočite za najmanj 3 ure), 3/4 skodelice kokosovega mesa ali indijske oreščke, pol skodelice kokosove vode, 2 jedilni žlici medu, ščepec vanilje, ščepec soli in četrt skodelice kokosovega masla.

PRIPRAVA

V mešalnik vsujte mandljevo moko, kokos, sol in zmešajte, v maso postopoma dodajajte med in vaniljo ter mešajte tako dolgo, da dobite enotno maso oziroma testo. Razdelite na štiri enake dele.

Nato zmeljite maline, semena čije in med, dokler ne dobite enotne zmesi – marmelade. Postavite jo v hladilnik za 30 minut.

Del testa razdelite na tretjine. Vzemite tretjino, preostali dve tretjini pa oblikujte v žogo in v sredini s prstom rahlo potisnite navzdol. V vdolbino dajte žlico marmelade. Prvo tretjino testa sploščite v krog, ki bo dovolj velik za pokrivanje malinovega nadeva. Položite čez nadev in robove nežno potisnite navzdol. Ponovite s preostalimi hlebčki in postavite v hladilnik.

Za pripravo glazure zmeljite indijske oreščke, kokos, kokosovo vodo, med, vaniljo in sol, da nastane gladka krema. Na koncu dodajte kokosovo olje. Prelijte v skledo in postavite v zamrzovalnik za 45 minut. S strnjeno glazuro po želji okrasite krofe.

____

MANDELJNI

Vsebujejo beljakovine, vlaknine, vitamine in minerale. Mangan pripomore k močnejšim kostem in uravnava krvni sladkor, magnezij pa je izrednega pomena za organe, mišične in živčne funkcije, uravnava glukozo v krvi in krvni tlak.

Profimedia
Kokosova voda.

KOKOSOVA VODA

Z uživanjem kokosove vode boste svoje telo oskrbeli z vlakninami in vitaminom C, prav tako je vir različnih mineralov. MALINE Najbolj zdrave so sveže maline, enako koristne pa so tudi zamrznjene. Vsebujejo veliko vitamina C in tako krepijo imunski sistem, bogate so tudi z antioksidanti, ki pomagajo odganjati različne bolezni.

INDIJSKI OREŠČKI

So odličen vir antioksidantov, vitamina K, magnezija, fosforja, beljakovin, kalija, selena, cinka, bakra in železa. Na naše telo pa vplivajo tudi zelo pomirjujoče.

Profimedia
Če ne marate indijskih oreščkov, lahko uporabite lešnike.