Geni

Kaj naši malčki dedujejo po očetih

K.M.
4. 2. 2018, 08.02
Posodobljeno: 4. 2. 2018, 13.06
Deli članek:

Čeprav genetika še vedno ni popolnoma raziskana, obstajajo nekatere lastnosti, ki jih otroci v večini podedujejo po očetu.

Dreamstime
Določeni geni, ki jih otroci podedujejo po očetu, lahko za kar 50 odstokov zvišajo možnosti za težave s srcem.

Ženske, ko izbirate partnerje, bodite pazljive. Predvsem takrat, ko si ne želite, da se vaši otroci obnašajo na določen način oziroma da bi bile njihove karakterne lastnosti usmerjene tako. Preverite, katere lastnosti po očetu podedujejo otroci! 

Mutacijo gena BRCA1 ali BRCA2, ki povečuje možnost, da zbolite za rakom, lahko podedujete od obeh staršev. Moški, ki nosijo ta gen, redko zbolijo, lahko pa mutacijo gena prenesejo na hčerko.

Težave s srcem

Določeni geni, ki jih otroci podedujejo po očetu, lahko za kar 50 odstotkom zvišajo možnosti za težave s srcem. Tu gre predvsem za ožje žile, ki onemogočajo normalen pretok krvi. Če ima oče že težave s srcem, so te možnosti še višje. 

Smisel za humor

Ta podatek sicer nikoli ni bil znanstveno dokazan, so ga pa potrdile številne neformalne raziskave, ki so pokazale, da imajo otroci boljši smisel za humor, če imajo dobrega tudi očetje. 

Ustnice

Polnejše ustnice se dedujejo po očetu. Čeprav ne gre za osebnostni ali zdravstveni problem, je to informacija, ki jo je dobro vedeti. 

Spalne navade

Otroci velikokrat spijo na način, na katerega njihovi očetje. Slednji vplivajo tako na način spanja, položaj v postelji, kot tudi na čas, ki ga otroci namenijo spancu oziroma počitku.