Kortizol

Zadrževanje joka in solz škodi zdravju

R.V.
3. 2. 2018, 18.01
Deli članek:

Čistilni proces, ki ga v našem telesu sprožijo solze in jok, je seveda zelo koristen za zdravje. Sprosti namreč napetosti in posledično vse tegobe, povezane s tem. Nikar torej ne zadržujte solz, saj je to odličen obrambni mehanizem našega telesa.

Dreamstime
Z jokom sproščamo napetost v telesu in se osvobodimo stresa.

Morda se svojih solz sramujete, saj menite, da je jok znak šibkosti. A naj vam razkrijemo, da jokanje pozitivno vpliva na vaše zdravje, z zadrževanjem solz si le škodujete. Z jokom sproščamo napetost v telesu in se osvobodimo stresa, kar pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. Če v stresnih situacijah jočemo, občutimo olajšanje, tisti, ki ne jočejo, pa še intenzivneje občutijo težo bremena, kar jim lahko v nadaljevanju povzroči globoke duševne rane. Ne nazadnje se s solzami telo osvobaja kortizola, stresnega hormona, ki lahko v prevelikih količinah povzroči težave z zdravjem.

Biokemijska sestava solz se razlikuje glede na vzrok jokanja, ali je posledica čustev ali zunanjih dražljajev (rezanje čebule). Čustvene solze vsebujejo za 24 odstotkov več beljakovin. V obeh vrstah solza pa je prisoten hormon prolaktin, za katerega je značilno, da nastaja v stresnih okoliščinah.

Z jokom poskrbite tudi za zdravje oči, saj solze vsebujejo encim, imenovan lizocim, naravni antibiotik s protibakterijskim delovanjem. Medtem ko nam na dan privrejo solze, poteka čistilni proces, med katerim se lahko iz oči odplakne kar 90 odstotkov bakterij. Ob tem se navlažijo tudi očesne membrane, zaradi česar je naš pogled jasnejši.

KAJ SE DOGAJA V NAŠEM TELESU

Jok zmanjša količino stresa, ki nas prežema, in seveda sprosti številne napetosti, ki nas držijo v mučnem krču. Poleg tega se nam, ko se izjočemo, dvigne raven kisika v krvi, zniža se krvni tlak, oči pa očistijo. Zaradi vsega naštetega se nam, logično, poveča mentalna moč.