Zdravje

Ste pod stresom? Pazite se mučnega gastritisa

Njena.si
29. 1. 2018, 17.35
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 17.37
Deli članek:

Vas mučijo želodčne težave, ki jih spremljajo mnogi drugi neprijetni simptomi? Morda trpite zaradi gastritisa. Slednjega povzročajo številni dejavniki, ki smo jim izpostavljeni vsak dan.

Dreamstime
želodec

Gastritis ali vnetje želodčne sluznice se lahko pojavi tudi zaradi izpostavljenosti stresu. Med najpogosteje znake spadajo bruhanje, pekoč občutek v trebuhu in napihnjenost.

Dreamstime
hrana

VZROKI ZA VNETJE

Akutni gastritis močno spodbuja stres, vnetje pa se lahko pojavi tudi zaradi nepravilne prehrane, pomanjkanja vitamina B12, zlorabe alkohola in drog, kroničnega refluksa žolča iz dvanajsternika ali kot posledica jemanja določenih zdravil, denimo nesteroidnih antirevmatikov in aspirina. V nasprotju z akutnim kronični gastritis povzroča negativna bakterija Helicobacter pylori.

Profimedia

PREVENTIVNI ZAJTRK
Skuhajte si ovseno kašo, ki tvori zaščitno plast v želodcu in tako varuje njegove stene pred povišano ravnjo solne kisline. Prav tako spodbudi prebavo, kar je za jutra zelo koristno.

POGOSTI SIMPTOMI

Naštejmo nekaj najbolj pogostih simptomov vnetja želodčne sluznice: slabost, bruhanje, spahovanje, zadah iz ust, občutek polnosti v trebuhu, napihnjenost, napenjanje, pekoč občutek v želodcu (zlasti po jedi), izguba apetita, prebavne motnje in temno blato.

REŠITEV?

Rešitev je seveda zdrava prehrana. Če trpite za vnetjem želodčne sluznice, ne posegajte po živilih, ki dražijo želodec in vplivajo na povečanje želodčne kisline. Slednje namreč povzroča zgago, bolečine v želodcu in prebavne motnje. Da bi čim bolj omejili nevšečnosti, se izogibajte začinjeni hrani, alkoholu, kofeinu, pravemu čaju, mlečnim izdelkom, citrusom, čebuli, ingverju, paradižniku, rdečemu mesu, salamam in klobasam. Pomembno je tudi, da hrane ne uživate tik pred spanjem, zadnji obrok si privoščite dve uri pred odhodom v posteljo. Prav tako pazite, da uživate majhne, pogoste obroke.

Profimedia