Recept

Hrenov napitek za zdravje dihal

Vesna Meško
3. 2. 2018, 12.01
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 17.48
Deli članek:

Sirup pomaga pri hripavosti in dražečem kašlju ter ne nazadnje pri vseh boleznih dihal.

Dreamstime
Hren vsebuje izjemno veliko vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.

V zakladnici domačih nasvetov, kako naravno zdraviti bolezni dihal, si vsekakor zasluži pozornost recept za hrenov sirup, ki velja za močno in učinkovito domače zdravilo. Po besedah ljudskega zdravnika Alfreda Vogla gre njegovo učinkovitost pripisati antibiotični snovi v hrenu, ki deluje podobno kot penicilin. Tudi sicer hren močno cenijo v zdravilstvu. Vsebuje namreč visoko koncentracijo vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.

##IMAGE-698871##

Priprava hrenovega sirupa

ZAMAŠEN NOS?

V steklen kozarec naribajte štiri žlice hrenovega korena. Čez nalijte kis, nato pa dobro zaprite. Pustite na hladnem 24 ur. Odprite kozarec in nekajkrat močno vdihnite skozi nos. Ponavljajte večkrat na dan.

Hrenovo koreniko olupite, nastrgajte in zmešajte z medom. Nato zmes dobro pregnetite in iztisnite sirup. Preostanek mešanice medu in hrena stresite v kozico, dodajte trsni sladkor in majhno količino vode ter med segrevanjem mešajte do vretja. Nato zmes še enkrat iztisnite in sirup dodajte prvemu delu pridobljene tekočine. Tako pripravljen sirup shranite v sterilno stekleničko ali kozarec, ga nepredušno zaprite in shranite v temen, hladen prostor.