Topilec maščob

Z olivnim oljem do ravnega trebuščka

Revija Maja
29. 1. 2018, 17.00
Deli članek:

Želite hitro in lahko pot do ploskega trebuha? Tlakovana je z olivnim oljem, s katerim sicer radi varčujemo v prepričanju, da je zelo kalorično.

Dreamstime
Oleilna kislina, s katero je bogato olivno olje, občutno podaljša občutek sitosti.

TOPILEC MAŠČOB

Olivno olje vsebuje veliko polifenolov, antioksidantov, ki jih že vrsto let povezujejo z ozkim pasom, pripomorejo pa tudi k boljši absorpciji antioksidantov iz drugih živil.

ZNIŽUJE RAVEN INZULINA

V olivnem olju je veliko mononenasičenih maščobnih kislin, te pa znižujejo raven inzulina, hormona, ki spremeni odvečni krvni sladkor v trebušno maščobo.

Olivno olje deluje na celice in hormone, ki nam pomagajo oblikovati raven trebuh. Sedem dni spodaj opisane prehrane se nam bo poznalo s tremi kilogrami manj. Čez lužo je dieta popularna predvsem pri močnejšem spolu, saj zaradi večjih količin beljakovin ohranja napete mišice in v nekaj tednih izpostavi tiste najbolj zapeljive, na trebuhu.

NASVET STROKOVNJAKOV

Če torej želite hujšanje karseda pospešiti, strokovnjaki najprej svetujejo, da uživate puste beljakovine, šestkrat na dan. Sem prištevamo pusto meso, ki znižuje raven kritičnih hormonov, dežurnih krivcev za maščobne blazinice na trebuhu, ter puste mlečne izdelke, bogate z aminokislinami, ki sproščajo oziroma topijo trebušno maščobo. Priporočamo pa še obilo jagodičevja, zelene listnate zelenjave, stročnice, krompir in vso drugo zelenjavo, bogato z antioksidanti zoper trebuh. Kajpak ne moremo mimo rdeče, to je prepovedane liste živil. Izogibati se morate sladkorju in vsej predelani hrani, najbolj nevarni so industrijski ogljikovi hidrati, ki povzročijo naglo povišanje ravni krvnega sladkorja, kar se spet pozna kje drugje kot na trebuhu. Recite ne tudi rdečemu mesu in transmaščobam, saj povzročajo celično vnetje in s tem posredno povečujejo količino hormonov trebušne debelosti.

Dreamstime
Z mononenasičenimi maščobnimi kislinami do vitkega pasu!

MAGIČNO OLJE

Olivno olje kroti občutek lakote. Kajpak je povsem logično, da morate, če želite shujšati, zaužiti manj kalorij, kot jih potrebujete, vendar je ob dieti težko vztrajati, če vam kar naprej kruli v želodcu. Verjetno ste že večkrat slišali, da občutek sitosti podaljšujejo beljakovine in vlaknine, vendar je olivno olje še učinkovitejše. Odlikuje ga kar 75 odstotkov oleilne kisline, snovi, ki občutno podaljša občutek sitosti. Poleg tega imajo šefi vrhunskih kuhinj olivno olje radi zaradi odličnega okusa; mesu in predvsem zelenjavi namreč pričara mediteranski pridih.

Dreamstime
Večerni priboljšek naj bo zdrav – privoščite si pest oreščkov.

PREDLOG JEDILNIKA

Za zajtrk zaužijte 60, za kosilo 120, za večerjo pa 150 gramov pustih beljakovin in čim več neškrobne zelenjave z žličko olivnega olja.

Za zajtrk pojejte jajce in 30 gramov manj mastnega sira ter dve skodelici špinače s čajno žličko olivnega olja in sokom limone. Če vam jajce ne prija, lahko pojeste 60 gramov puste salame ter skodelico ali dve graha, prekuhanega z žličko olivnega olja. Dopoldansko malico naj sestavlja skodelica pustega mleka oziroma navadnega jogurta s skodelico jagodičevja ali polovico grenivke. Za kosilo si privoščite 120 gramov pustega piščančjega mesa ter skodelico in pol brokolija z dvema žličkama olivnega olja in kisom za boljši okus. Niste ljubitelj perutnine? Pojejte 120 gramov pustega svinjskega mesa, 12 špargljev ali skodelico graha z dvema žličkama olivnega olja. Privoščite si tudi popoldansko malico, ki jo lahko sestavlja krožnik zelenjavne juhe, lahko tudi iz pločevinke, dodajte pa ji žličko olivnega olja in začimbe. Kaj pa večerja? Privoščite si 150 gramov pustega mletega mesa, ki ga oblikujete v polpet in spečete, zraven pa postrezite po žlico kečapa in gorčice, šest majhnih krompirjev, skupaj z mesom popečenih z rožmarinom in dvema žličkama olivnega olja. Dobrodošel bo seveda tudi losos (150 g) z dvema žličkama olivnega olja, kot priloga pa pol skodelice pretlačenega mladega krompirja, potresenega s cimetom, in skodelica prekuhane špinače. Za lažji odhod v posteljo si za večerni priboljšek privoščite pest mandljev oziroma mešanih oreščkov in semen.