Poskrbite za svoje zdravje

Krožita A in B tipa virusa gripe, nekoliko je več tipa B

T.L./STA
28. 1. 2018, 18.04
Posodobljeno: 28. 1. 2018, 18.06
Deli članek:

NIJZ z novimi zalogami cepiva proti gripi.

Bobo
Opozarjajo na porast gripe.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v petek prejeli 7000 odmerkov cepiva proti gripi. Jutri ga bodo distribuirali zdravstvenim zavodom, ki so ga naročili. Trenutno krožita A in B tipa virusa gripe, nekoliko je več tipa B. Sezona pa zaenkrat poteka lažje kot na zahodu Evrope, kjer kroži podtip A(H3N2) in je težji za prebolevanje.

Nove zaloge cepiva proti gripi so morali naročiti potem, ko ga je zaradi večjega povpraševanja v začetku januarja zmanjkalo. Od 7000 odmerkov, kolikor so jih dodatno naročili na NIJZ, jih bodo 2500 poslali zdravstvenim zavodom, ki so naročili dodatno cepivo. Ostalo bo na voljo na območnih enotah NIJZ, kjer je prav tako možno cepljenje proti gripi.

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan je pojasnila, da je gripa pri nas v precejšnjem porastu. "Prevladujeta virusa B in A(H1N1). Pri nas je nekoliko drugačna situacija kot v Združenem kraljestvu, kjer so zaznali več virusa A(H3N2), ki po naravi nekoliko težji virus. Zato je v Združenem kraljestvu in v zahodni Evropi potek te sezone težji," je dejala. V Sloveniji zaenkrat ta tip virusa gripe ne kroži in je tudi potek sezone lažji.

Letošnji potek sezone gripe je tudi blažji od lanskoletne, pravi Sočanova. Tako je manj zbolelih in manj potreb po hospitalizacijah. "Kar pa seveda ne pomeni, da ne svetujemo cepljenja. Brez dvoma svetujemo cepljenje in vse druge higienske ukrepe. Ob tem bi poudarila, naj bolnike v bolnišnicah obiskujejo samo zdravi ljudje," je dodala.

Na spletni strani NIJZ sicer navajajo, da so okužbe z virusi gripe potrdili v vzorcih iz vseh slovenskih regij. Skupaj so gripo dokazali v 20 odstotkih vzorcev. Krožita gripa tipa A in B, pri čemer je 56 odstotkov gripe tipa B.

V sosednjih državah je stanje podobno kot pri nas. Prevladuje gripa B, Avstrija in Hrvaška poročata o srednje visoki incidenci in splošni razširjenosti, Madžarska o nizki incidenci in sporadičnem pojavljanju, Italija pa o zelo visoki incidenci in splošni razširjenosti.

V UKC Ljubljana, kjer so v začetku leta odprli oddelek za epidemije, pa navedli, da so imeli prejšnji teden 10 primerov manj registriranih primerov gripe in respiratornega sincicijskega virusa. Največ potrjenih primerov so imeli na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Ta teden pa opažajo porast gripe in respiratornega sincicijskega virusa, natančni podatki bodo v ponedeljek. Oddelek za epidemije pa je poln.