Pošast iz ozadja

Glavobol, ki ohromi vaša čustva in telo

Zoran Franc/Novice Svet24
28. 1. 2018, 15.09
Deli članek:

Tisti, ki ga je migrena že doletela, ve, da je to tako strašanski glavobol, da ohromi misli, čustva in telo tistega, ki se mu je »prisesala v glavo« kot pošast iz strašnega filma. Takrat ne delujemo in samo čakamo lahko, da mine.

Profimedia
80 odstotkov ljudi doživlja migreno brez avre.

Čeprav je eden od povzročiteljev tudi stres, migrena ni novodobna bolezen. Najpogosteje se pojavi pri mlajših odraslih med dvajsetim in štiridesetim letom, lahko že tudi pri otrocih, redkeje pa v starosti.

Profimedia
Migrena se lahko pojavlja od nekajkrat na teden do nekajkrat v življenju.

LAHKO JE DOSMRTNA 

»O mehanizmu nastanka še vedno ne vemo vsega, zato so uspehi zdravljenja nepopolni in odvisni od vsakega posameznika,« pravi specialistka družinske medicine Sonja Ukmar, dr. med., in dodaja, da sicer za migreno ne trpimo vsakodnevno: »Pogostost napadov je različna – od nekajkrat na teden do nekaj migren v življenju, nikakor pa se ne pojavi vsak dan. Osnovna značilnost migrenskih glavobolov je paroksizmalnost (obdobja z glavoboli in brez njih). Migrenski glavoboli so lahko dosmrtni, redko jih popolnoma ozdravimo, vendar s starostjo pogostost in intenzivnost padata; pri ženskah lahko minejo z menopavzo.« 

Profimedia
Prednost akupunkture je, da se izvaja celostno.

KAKO JIH LAHKO OMILIMO 

Akupunktura in hipnoterapija naj bi v veliki meri zmanjšali pogostost napadov.

Le malokrat lahko migrenske napade popolnoma odpišemo iz svojega življenja, a jih lahko omilimo ali se tudi kakšnemu izognemo. Seveda obstajajo zdravila in tudi druge alternative, priporočljiv pa je predvsem zdrav življenjski slog.

AKUPUNKTURA – osnova akupunkture je zdravljenje celotne osebe: telesa, duše in duševnosti. Izvaja se lahko telesno, ušesno in na lasišču; najpogosteje z iglami za enkratno uporabo, lahko pa tudi v obliki elektroakupunkture, z ventuzami in podobno. Akupunktura je zelo učinkovita protibolečinska terapija pri težavah lokomotornega sistema in glavobolih.

HIPNOTERAPIJA – terapija, ki uporablja orodje hipnoze in neposredno vzpostavlja stik s podzavestnim delom, v katerem so naši strahovi in želje. Je naravno stanje globoke telesne in duševne sprostitve, ki omogoči stik s podzavestjo, da odstranimo stare blokade.

Profimedia
Pri hipnoterapiji se vzpostavi stik s podzavestjo, kjer skuša terapevt odstraniti stare blokade.

UREDITE ŽIVLJENJE

Koristno je urediti higieno spanja, predvsem pa uživati redno in zdravo hrano ter piti dovolj tekočine, sicer boste možnost napadov le še povečali.

KONEC SKUŠNJAV

Omejiti je treba uživanje alkohola in kave, prenehati kaditi ali kajenje omejiti, si omisliti redno telesno vadbo ter se naučiti obvladovati stres. Le tako se bo možnost napadov zmanjšala.