Sveti gral medicine

Znanstvenikom uspel velik preboj na področju zgodnjega odkrivanja raka

S.R.
19. 1. 2018, 12.27
Posodobljeno: 19. 1. 2018, 12.32
Deli članek:

Znanstvenikom na Univerzi Johnsa Hopkinsa je uspel velik napredek pri razvoju univerzalnega krvnega testa, s katerim bo mogoče raka oziroma tumor odkriti še preden se pri bolniku pojavijo simptomi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tumorji in umirajoče rakave celice v krvni obtok izločajo majhne sledi svoje DNK in proteinov, test pa je usmerjen v odkrivanje teh biomarkerjev v krvi. Natančneje išče prisotnost mutacij na 16 z rakom povezanih genih in osmih proteinov.

Skupini raziskovalcev, ki je ugotovitve objavila v reviji Science, je uspelo razviti zelo uspešno metodo, s katero je mogoče odkriti osem najpogostejših oblik raka. Klinično testiranje krvnega testa CancerSEEK je vključevalo 1005 bolnikov, ki trpijo za rakom jajčnikov, jeter, debelega črevesja, trebušne slinavke, požiralnika, želodca, dojk ali pljučnim rakom, ki pa se jim bolezen še ni razširila drugam po telesu.

Krvni test je bolezen odkril v približno 70 odstotkih primerov. Najbolje se je odrezal v primeru raka jajčnikov, sledili pa so rak jeter, želodca, trebušne slinavke, požiralnika, debelega črevesja, pljučni rak in rak dojk. Gre za prelomen preboj na tem področju, saj kar za pet od teh osmih oblik raka ne obstaja noben presejalni program za zgodnje odkrivanje, rak trebušne slinavke pa ima celo tako malo število simptomov, da ga običajno odkrijejo šele zelo poznem stadiju, kar štirje od petih bolnikov pa umrejo v manj kot letu dni po diagnozi.

Takšne teste bi lahko v prihodnosti uporabljali za rutinske presejalne programe, s čimer bi znatno povečali odstotek bolnikov, ki bi z zdravljenjem začeli še preden bi bilo raka mogoče odkriti s tradicionalnimi metodami, kot so rendgensko in magnetno resonančno slikanje ter računalniška tomografija.