ŠOK ZA KOŽO

Prepoznate ta srbeči zimski izpuščaj?

Vesna Meško
16. 1. 2018, 20.25
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 17.52
Deli članek:

Četudi med letom nimate težav s kožo, se lahko pozimi pojavi neprijeten srbeč izpuščaj. Preverite, kako ga prepoznati in kako si lahko pomagate. Pozor – če težava ne izgine, morate obiskati svojega zdravnika.

Njena.si
Ekcem se pogosto pojavi pod pazduho, na rokah, nogah, neredko tudi na obrazu.

Vsekakor je izjemnega pomena tudi, da preverite vlažnost v stanovanju in po potrebi zrak navlažite. Navlažite svoje telo tudi od znotraj in pijte veliko vode.

Izpuščaj na spodnji fotografiji imenujemo zimski ekcem. Na koži se pojavi v zimskih mesecih, ko smo zunaj izpostavljeni hladnejšemu vremenu, notranji prostori pa so toplejši, ogrevani. Potem ko kožo izpostavimo mrzlemu in suhemu zraku, nato pa stopimo v vroč prostor, namreč koža doživi šok, kar se lahko kaže v obliki pordelega, luskastega in srbečega izpuščaja. Ekcem se pogosto pojavi pod pazduho, na rokah, nogah, neredko pa tudi v predelu vratu in na obrazu.

Zaščita

Če imate občutljivo kožo, vsekakor poskrbite, da jo boste ob nizkih temperaturah ustrezno zaščitili. Okrog vratu si nadenite šal, na roke pa obvezno nataknite rokavice, ki bodo preprečile, da bi hladen zrak poškodoval občutljivo kožo.

Profimedia
Če imate občutljivo kožo, vsekakor poskrbite, da jo v hladnih mesecih zaščitite.

Kako ravnati?

Se vam je izpuščaj že pojavil? Potem je dobro upoštevati nekaj priporočil, ki vam ga bodo pomagala pregnati ali vsaj omiliti. Bodite previdni pri prhanju, in sicer se prhajte z mlačno, ne vročo vodo. Ta namreč kožo še bolj izsuši. Poleg tega ne uporabljajte agresivnih mil in se po prhanju z brisačo ne drgnite po koži. Uporabite mehko brisačo in z njo kožo le nežno popivnajte. Po prhanju na kožo nanesite tanek sloj kreme ali losjona za telo. Izberite negovalno sredstvo, ki kožo nahrani, krepi in obenem ščiti pred izgubo vlage. Če kljub vsem ukrepom izpuščaj ne izgine, obiščite zdravnika, da vam bo predpisal ustrezno terapijo.