Fitnes je živalska izbira

Poglejte biku v oči in pijte kot krava

Z.F.
13. 1. 2018, 18.39
Deli članek:

Razmišljate o nakupu vstopnice za fitnes, pa ne veste, kako bi se lotili fitnesiranja? Za zdravo in zabavno fitnesiranje smo za vas poiskali navdih v živalskem svetu.

Profimedia
Vadba naj bo skrbno načrtovana. Ni nujno, da izvajate vse vaje. Izberite tiste, ki so vam všeč.

Na svoj jedilnik poleg beljakovin in maščob uvrstite predvsem svežo zelenjavo in sadje ter polnozrnata žita. Seveda se lahko tudi pregrešite, toda pazite, da izjema ne postane pravilo. 

Bistveni element fitnes centrov so naprave in uteži, s katerimi lahko preizkušate svojo bikovsko moč, zato naj bo premagovanje sil/uteži osrednji del vašega treninga. Trening z utežmi nikakor ni rezerviran samo za moške in bodibilderje, zato pogumno poglejte svojemu biku v oči in preverite, kaj vse zmorejo vaše mišice. Ne veste, kako se uporabljajo vse naprave v fitnesu ter kaj vse bi lahko počeli z utežmi in pripomočki, ki jih uporabljajo mišičnjaki ob ogledalu? Prosite za nasvet seksi fitnes trenerja (ki ga na skrivaj opazujete) in morda ugotovite, da imajo tudi biki zelo nežno srce.

Jejte kot tiger

Če trenirate kot bik, potrebujete tudi hrano za močne živali. Da bodo vaše mišice lahko rasle, se lepo oblikovale in vam pomagale izgubljati odvečno maščobo, mora biti na vašem jedilniku dovolj beljakovin (najmanj slab gram na kilogram telesne teže, pri tem pa pazite, da so beljakovine ekološkega izvora) in visokokakovostnih maščob (kokosova maščoba, olivno olje in živalske maščobe ekološkega izvora). Zato se pri hrani zgledujte po mesojedem tigru, ki ne je žemljic, pice, piškotov, čokolade, tortic in vseh drugih »dobrot«, sestavljenih iz enostavnih sladkorjev. To seveda ne pomeni, da se odpoveste vsem ogljikovim hidratom, le izločite tiste, ki jih dieta zdrave prehrane ne vsebuje.

Pijte kot krava

Za zdravo treniranje je nujna zadostna hidracija, saj s potenjem izgubljamo dodatno vodo (in minerale), zato se pri pitju vode zgledujte po kravi. Seveda ne dobesedno, saj krava za proizvodnjo mleka potrebuje od 75 do 100 litrov vode na dan, temveč izgubljeno vodo nadomestite s kravjimi požirki vode namesto ptičjim srkanjem.

Z vodo, ki jo boste po treningu vnesli v telo, se boste tudi hitreje ohladili, pa še olajšali boste telesu izločanje strupenih snovi, ki nastajajo med treningom. Pijte vodo tako med vadbo kot po njej.