DOMAČE JE BOLJŠE

Stop belim snežinkam z lasišča

Z.F.
13. 1. 2018, 15.55
Deli članek:

Pozabite na agresivne šampone proti prhljaju in se kosmičev, ki snežijo z vaše glave, lotite raje z domačimi sredstvi. Olje čajevca, kis, limona in soda bikarbona zlahka premagajo tudi najtrdovratnejši prhljaj.

Profimedia
Vzrok za nastanek prhljaja je lahko tudi prepogosto umivanje las in uporaba utrjevalcev

Prhljaj je običajno posledica suhega lasišča ali stanja kože, ki mu pravimo seboroični dermatitis. Prav tako so lahko povzročitelji prhljaja ekcem, luskavica in čezmeren razrast glivic kvasovk. Če ste bolj naklonjeni naravnim sredstvom, preizkusite naslednja.

Aspirin

Aspirin vsebuje enake učinkovine (salicilno kislino) kot mnogo medicinskih šamponov proti prhljaju. Zdrobite dve tableti aspirina v droben prah in ga dodajte šamponu, ki ga običajno uporabljate za umivanje las. Šampon pustite učinkovati pet minut, nato ga temeljito sperite.

Soda bikarbona

Ključ do nesrbečega lasišča brez prhljaja se skriva v vaši kuhinji. Zmočite si lase in nato vanje vmasirajte pest sode bikarbone. Masirajte živahno, pri lasišču. Preskočite šamponiranje, lase samo sperite. Soda bikarbona zavira preveč aktivne kvasovke, ki povzročajo prhljaj. Sprva boste imeli občutek, da so vaši lasje po uporabi sode zelo suhi, vendar bo po nekaj tednih uporabe lasišče začelo tvoriti zadostno količino loja, da bodo lasje znova mehki in brez prhljaja.

Jabolčni kis

Mnogo dermatologov in frizerjev prisega na zdravljenje lasišča z jabolčnim kisom, saj kislina spremeni pH lasišča in upočasni razraščanje kvasovk. Zmešajte četrt skodelice jabolčnega kisa z enako količino vode in vse skupaj prelijte v stekleničko s pršilom. Napršite na lase, zavijte jih v brisačo in pustite učinkovati od 15 do 60 minut, nato si lase umijte kot običajno. Postopek ponavljajte dvakrat tedensko.

Ustna voda

Če verjamete ali ne, zelo trdovraten prhljaj lahko odpravite tudi z ustno vodico. Takole gre: najprej si lase umijte z običajnim šamponom in sperite. Nato še mokre splaknite z ustno vodico, ki vsebuje alkohol. Nadaljujte z balzamom in zaključite umivanje kot običajno.

Limona

Rešitev proti prhljaju ni dlje od vašega hladilnika. Iz limone iztisnite sok in ga vmasirajte v lasišče. Splaknite. Postopek ponavljajte vsak dan, dokler prhljaj ne izgine. Kislina v limoni pomaga uravnati pH lasišča in s tem ukroti nastajanje prhljaja.