Ošpice

Pokličite, če ste bili na pediatrični minuli četrtek in ste v skrbeh

G.G./STA
9. 1. 2018, 13.02
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 13.02
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil številko za vse, ki so 4. januarja na pediatrični kliniki v Ljubljani morda bili izpostavljeni ošpicam.

STA
Z ošpicami je bil okužen starš, ki je pripeljal otroka na redni pregled na pediatrično kliniko.

Včeraj smo pisali, da je minuli četrtek okuženi moški svojega otroka spremljal na pregled na pediatrični kliniki. NIJZ poziva vse, ki so bili na ta dan morda izpostavljeni virusu ošpic, da pokličejo na objavljeno telefonsko številko in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ. Pokličejo lahko od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da je večina “kontaktov”, gre za okoli 250 oseb, najverjetneje cepljenih, tisti, ki pa niso, jih bodo cepili oziroma določili primerne ukrepe.

Ker so od dogodka minili štirje dnevi, je bil včeraj najpomembnejši dan, da odkrijejo vse ali čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Zakaj? Ker inkubacijska doba za ošpice traja od 5 do 21 dni. Kdo se je lahko okužil? Kdor je bil v istem prostoru z okuženo osebo. Primer: če ste bili z okuženo osebo v čakalnici, se lahko okužite že po 15 minutah. Kužne kapljice so v zraku obsotjne še dve do tri ure.

Starši in skrbniki, ki želijo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic, lahko pokličejo na telefonsko številko 031 646 617. Več informacij o ošpicah in zaščiti pred njimi pa zainteresirani lahko najdejo na spletni povezavi http://www.nijz.si/sl/ospice-nasveti-pred-potovanjem.