Mobilna verzija
13:54 21. april 2018

Domači sirupi za zimske tegobe

Z.F.
0

Za nami so prazniki in praznovanje novega leta, čas, ko so se mize šibile zaradi dobre hrane in pijače, ki ju skorajda nikjer ni manjkalo. Da se boste izognili prehladom in virusom, ki veselo razsajajo naokoli, smo za vas pripravili nekaj receptov.

ingverjev sirup

Ingverjev sirup je sicer nekoliko pekoč, lahko ga dodamo tudi v čaj. Foto: Profimedia

Z naravnimi sestavinami in pripravki lahko telesu pomagamo najti nove vire energije in obenem poskrbimo za umiritev. Z doma izdelanimi sirupi si telo okrepimo od znotraj in ga pripravimo na hladne dni. Sirup lahko uporabimo kot dodatek čaju ali ga uživamo samostojno.

Ingverjev sirup za blaženje prehlada

Sestavine: 100 g svežega naribanega ingverja, 1 bio limona, 3 skodelice vode, cvetlični med.

Priprava: Limono operemo in iz lupine izrežemo trakove. Ingver, limonine trakove in vodo damo v lonec in kuhamo, da vse skupaj zavre. Nato znižamo temperaturo in kuhamo še deset minut, da tekočina povre do polovice. Tekočino sirupa precedimo in počakamo, da se ohladi. Sirupu dodamo dve žlici cvetličnega medu in ga nalijemo v kozarce. Dobro zapremo.

Ananasov sirup pri prvih znakih kašlja

ananasov sirup

Zaradi dobrega okusa ga obožujejo tudi otroci. Foto: Profimedia

Sestavine: svež ananas, cvetlični med, svež ingver, kajenski poper, sok 1 limone

Priprava: Svež ananas očistimo in narežemo na manjše kose. V mešalniku ukašimo kose ananasa, limonin sok, nekaj kosov sveže narezanega in očiščenega ingverja, ščep kajenskega popra in žlico medu. Pripravljen sirup nalijemo v kozarčke, zapremo in hranimo na hladnem.

Zeliščni sirup z vitaminom C

borovničev sirup

Zeliščni sirup z borovnicami lahko uživamo vse leto, saj krepi imunski sistem. Foto: Profimedia

Sestavine: 1/4 skodelice borovnic, 1/4 skodelice šipka, 1/4 skodelice hibiskusa, 2 žlici cvetličnega medu, 3 skodelice vode.

Priprava: Vodo zlijemo v kozico in kuhamo na visoki temperaturi, da zavre. Vodi dodamo borovnice, šipek in hibiskus. Temperaturo znižamo in kuhamo na zmernem ognju, da tekočina povre za eno skodelico. Nato posodo odstavimo z ognja. Ko se sirup nekoliko ohladi, dodamo cvetlični med in dobro premešamo. Sirup hranimo v kozarčkih.

Značke: prehlad , sirupi

Vaš prispevek