Blagodejno

Lačno srce nahranite z zdravimi živili

R.T.
6. 1. 2018, 15.02
Deli članek:

Naše odločitve, povezane s prehrano, neposredno vplivajo tudi na naše srce, energijo in apetit. Izberite med naslednjimi živili, ki krepijo srce in ožilje in blagodejno vplivajo nanju.

Dreamstime
Žita dokazano zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

V vsakodnevno prehrano vključite naslednja živila in tako preventivno poskrbite za zdravje najpomembnejše mišice v telesu.

JOGURT

Jogurt z nizko vsebnostjo maščob vsebuje močne antioksidante, vitamine, vlaknine in probiotike, ki so koristni za splošno dobro počutje in prebavo. Jogurt naj bi pozitivno in varovalno deloval tudi na naše srce. Blagodejno namreč deluje na arterije, ščiti pred boleznimi dlesni, ki sicer lahko povečajo tveganje za bolezni srca. Privoščite si ga skupaj z zamrznjenimi jagodami in ga z dodanim jagodičevjem spremenite v zdravo sladico.

PARADIŽNIK

Paradižnik vsebuje zdrav odmerek vitamina C in je prav tako kot lubenica bogat z likopenom. Vitamin C deluje kot antioksidant in ščiti celice pred poškodbami, likopen pa varuje pred boleznimi srca. Paradižnik narežite v solato ali pripravite paradižnikovo omako iz svežega paradižnika, origana in začimb ter jo dodajte domačim testeninam.

Dreamstime
Kvinoja je čudodelnik za naše telo, saj je bogat vir rastlinskih beljakovin, ki so za ohranjanje zdravja srca, ledvic in normalnega krvnega pritiska učinkovitejše kot beljakovine iz rdečega mesa.

AVOKADO

Avokado je poln zdravih maščobnih kislin in kalija, minerala, ki je odličen pri nadzoru krvnega tlaka. Je tudi pomemben vir vitamina C, vlaknin in karotenoidov. Karotenoidi so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Poleg tega, da avokado vsebuje ugoden odmerek vlaknin, telesu dokazano pomaga tudi absorbirati antioksidante iz drugih živil, kot sta na primer špinača in korenje.

BRSTIČNI OHROVT

Nizkokalorični brstični ohrovt vsebuje tako vitamine A, C in K kot tudi mangan, kalcij in vlaknine. Te pomembne snovi omogočajo normalno strjevanje krvi, kar pomaga pri preprečevanju nalaganja apnenca v žilah in ščiti kosti pred zlomi. Ohrovt znižuje raven holesterola v telesu, zaradi svojih protivnetnih lastnosti pa krepi tudi zdravje srca in ožilja.

FIŽOL

Samo pol skodelice fižola na dan zadostuje, da je naše srce v optimalni formi. Fižol vsebuje topne vlaknine, ki so ključni razlog, zakaj fižol blagodejno deluje na naše srce. Vlaknine nase vežejo holesterol in tako preprečujejo, da bi se absorbiral v črevesju in dosegel nezdravo raven.

OREHI

Orehi so zagotovo odlični kot prigrizek, pa tudi kot dodatek k solati, s svojimi zdravimi maščobnimi kislinami omega-3 in antioksidanti pa krepijo srčno funkcijo. Uživanje dveh gramov orehov na dan dokazano izboljšuje delovanje krvnih žil pri ljudeh s sladkorno boleznijo, prav tako ščiti pred boleznimi srca. Peščica orehov na dan dokazano znižuje raven holesterola in ustvarja občutek sitosti.