Mobilna verzija
13:50 21. april 2018

Zdravi nadomestke belega sladkorja

Lara Jelen
1

Bela smrt je drugo ime za beli rafinirani sladkor. Ta lahko namreč resno vpliva na naše zdravje in povzroča tako fizične kot psihične težave. Raje ga nadomestite z drugimi sladili.

slika 3 sladkor

Če želite poskrbeti za svoje zdravje, se uporabi belega sladkorja raje izognite.

Strokovnjaki sladkorja ne povezujejo več samo s sladkorno boleznijo, temveč tudi z migrenami, utrujenostjo, kandido, hiperaktivnostjo, nečisto kožo, pogostimi prehladi,

depresijami, težavami s prebavili ...

Izbira rjavega sladkorja, ki je za marsikoga logični ukrep, pa žal težave ne reši. Sploh ker je lahko rjavi sladkor zgolj obarvan beli sladkor, kar pomeni, da poleg belega sladkorja zaužijemo še barvila. Nutricionisti zato priporočajo, da se belemu sladkorju povsem ali vsaj v čim večji meri odpovemo in ga nadomestimo z njegovimi zdravimi nadomestki. Teh je na izbiro več kot dovolj.

JAVORJEV SIRUP

slika 1 javorjev sirup

Vaflji bodo veliko bolj zdravi, če boste namesto belega sladkorja uporabili javorjev sirup. Foto: Profimedia

Nutricionisti priporočajo, da se belemu sladkorju povsem ali vsaj v čim večji meri odpovemo. CIFRA: 54 različnih hranilnih snovi je v javorjevem sirupu.

Javorjev sirup je eno najbolj zdravih naravnih sladil. Vsebuje kar 54 različnih hranilnih snovi, poleg tega pa ima manj kalorij, maščob, natrija in holesterola. Ob nakupu izberite javorjev sirup stopnje B ali C, ki sta kakovostnejši od stopnje A. Uporabimo ga lahko za slajenje čaja, kolačev in pit, kremastih desertov ali kot preliv za palačinke in sadje. 

AGAVIN SIRUP

Agavin sirup je sladilo nevtralnega okusa, pri katerem pa je zaradi kakovosti najbolje, da izbiramo med presnimi različicami iz ekološke pridelave. Sestavlja ga 70 odstotkov fruktoze in 20 odstotkov glukoze, kar naredi sirup izredno sladek, glikemični indeks pa je nižji. Je odličen dodatek raznim napitkom, pudingom in kremastim desertom.

KOKOSOV SLADKOR

slika 4 kokosov sladkor

Kokosov sladkor ne vpliva kaj dosti na nihanje krvnega sladkorja, kar je zelo dobrodošlo. Foto: profimedia

Kokosov sladkor se odlikuje z enim najnižjih glikemičnih indeksov med sladili in tako ne vpliva preveč na nihanje krvnega sladkorja, vsebuje pa tudi celo paleto pomembnih hranil, kot so kalcij, kalij, železo in cink. Že res, da je precej dražji kot beli sladkor, a skrb za zdravje zagotovo odtehta njegovo ceno.

Značke: blea-smrt , sladkor

Vaš prispevek