Zdravje

Nižje temperature so koristne za naše telo

M.V./Revija Bodi Zdrava
26. 11. 2017, 16.01
Deli članek:

Si želite, da bi vas razganjalo od energije? Sprehodi po mrazu vas bodo z njo napolnili. Vendar se na prostem ne zadržujte predolgo. Dovolj bo, če si privoščite kratko hitro hojo.

Profimedia
Zaradi svežega in čistega zraka je ta letni čas idealen za sprehode in globoko dihanje.

Pogosto slišimo, da so nižje temperature koristne za naše zdravje in telo. Spodnji razlogi vas bodo prepričali, da mraz ni več izgovor za posedanje doma.

SVEŽ ZRAK

Gibanje na svežem zraku je priporočljivo že zato, ker v našem telesu spodbuja sproščanje endorfinov – hormonov sreče. Pri napornejši zimski vadbi pa se teh hormonov sprošča še več.

Jesen in zima pomenita slovo od slabe kvalitete zraka in visoke stopnje ozona, ki sta običajni za pomladne in poletne mesece. Zaradi svežega in čistega zraka je ta letni čas idealen za počitek v naravi, dolge sprehode in globoko dihanje.

BOLJŠE RAZMIŠLJAMO 

Dokazano je, da pri višjih temperaturah ljudje manj pogosto sprejemamo velike in bolj kompleksne odločitve. Toplo vreme hitreje izčrpa naše rezerve glukoze, ki spodbuja miselne procese. Slednje bodo torej olajšale nižje temperature, pomagale pa bodo tudi tistim, ki trpijo zaradi nespečnosti. Takšni ljudje imajo namreč višjo telesno temperaturo. Če je spalnica nekoliko ohlajena (od 16 do 20 stopinj Celzija), bo torej njihov spanec veliko kvalitetnejši.

Profimedia
Pri nizkih temperaturah je lažje in bolje teči.

TEMPERATURE ZA TEK 

Cenimo dneve, ki prihajajo

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki živijo na območju, kjer je vedno sončno in toplo, niso nič bolj srečni kot ostali. Razpoloženje ljudi se dokazano zelo izboljša po dolgem hladnem obdobju.

Ste se kdaj spraševali, zakaj se maratoni organizirajo pozno jeseni? Zato ker je pri nizkih temperaturah lažje in bolje teči. Naše telo se hitreje izčrpa, kadar tečemo v vročem in vlažnem vremenu. Raziskave so tudi pokazale, da kadar je bolj hladno, tečemo hitreje, kar pomeni, da v krajšem času lahko porabimo več kalorij. 

MANJ VNETIJ IN INFEKCIJ

Vnetje mišic si pogosto lajšamo s polaganjem ledu na otečeno ali poškodovano mesto. Enak učinek ima temperatura zraka. Številni športniki pri zdravljenju vnetij in pri poškodbah uporabljajo terapijo z ledom, kar pomeni, da so prizadeti deli izpostavljeni ekstremno hladnim temperaturam. Zaradi svežega zraka smo bolj odporni, saj se število celic, ki se borijo proti raznim infekcijam, poveča.