Zdravje

Niso vsi čaji za vse! Znate pravilno izbrati?

M.V.
26. 11. 2017, 12.00
Deli članek:

Jeseni in pozimi bolj posegamo po čajih. Z njimi se pogrejemo ali pa lajšamo simptome sezonskih bolezni. Vendar pa je izbira pravega čaja zelo pomembna.

Profimedia
S pitjem bezgovega čaja se lahko borite z visoko temperaturo in iz telesa izločite strupe.

Zeleni čaj vsebuje veliko atioksidantov, ki preprečujejo nastanek raka in kardiovaskularnih bolezni, poleg tega pripomorejo k izgubi teže. Če stisnete limono v zeleni čaj, se shujševalni antioksidant poveča za kar 80 odstotkov.

Čaji so lahko zelo okusni, poleg tega so seveda dober zaveznik v boju proti zimskim boleznim, saj krepijo imunski sistem. Vendar to ne velja za čaje v filter vrečkah, ki so največkrat v uporabi – njihovo delovanje kot »zdravilo« je namreč preslabo, lahko so celo škodljivi. Nekatere resnično zdrave čaje pa je zelo težko kupiti v vreči. Pripravili smo pregled nekaterih čajev, da boste v primeru bolezni znali izbrati pravega.

BEZGOV ČAJ

Koristen je pri zdravljenju prehladov, gripe, bronhitisa, kašlja, začetka upada pljuč, astme in drugih oblik težkega dihanja. Bezgovi cvetovi pomagajo pri izkašljevanju in povzročajo znojenje, kar pomeni, da se s pitjem bezgovega čaja lahko borite z visoko temperaturo. Na ta način pa vaše telo tudi izloča toksine iz telesa.

METIN ČAJ

Ublaži dražeč občutek v grlu, ki vas sili h kašlju, in hkrati izboljša vaše dihanje – s sproščanjem mišic v grlu in prsnega koša. Preventivno preprečuje bolezenske znake prehlada in gripe.Meta vsebuje mentol, ki naravno sprošča tlak v sinusih, ki je v večini primerov povezan s prehladi in alergijami. Mentol tudi blaži vneto grlo zaradi pogostih sezonskih prehladov. 

Profimedia
Meta preprečuje bolezenske znake prehlada in gripe.

ŠIPKOV ČAJ

Osvežuje, spodbuja metabolizem in razgrajuje maščobne celice. Bogat je z vitaminoma C in B2 ter antioksidanti. Tudi ta čaj služi kot zdravilu pri prehladu in gripi.

Profimedia
Šipek je vir vitamina C in flavonoida.

HIBISKUSOV ČAJ 

Je vir vitamina C in flavonoida, ki pomaga pri detoksikaciji. Zmanjšuje občutek napihnjenosti ter absorbacijo maščobe in sladkorja.

ČAJ IZ ŠENTJANŽEVKE

Je odličen naravni antidepresiv. Pitje je še posebej priporočljivo v temnih zimskih dneh, ko je občutek depresije pogosteje prisoten.

GLOGOV ČAJ

Pripravki iz gloga pomagajo pri številnih boleznih, povezanih z živci, pri napetosti, razdražljivosti, pa tudi če vas muči nespečnost. Čaj si lahko pripravite iz listov, cvetov ali plodov.