Nevarne snovi

Čistila povzročajo raka in mutacije

Z.F.
25. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Kopalnica naj bi bila prostor, kjer kraljuje čistoča. Preprosto zaradi tega, ker se tam nakopiči največ nesnage. Posebno mesto ima straniščna školjka, ki mora biti brezmadežno čista. Pa veste, kako nevarna so čistila?

Profimedia
Čistila za čiščenje stranišča so nevarnejša, kot si mislite.

Straniščna školjka je za številne gospodinje oltar čistoče v kopalnici. Biti mora sijoče bela, brez kakršnekoli bakterije, poleg tega mora nadvse prijetno dišati. Da bi zagotovili in uresničili vse te želje, pogosto posežemo po močnih in škodljivih čistilih za okolje. Čeprav taka čistila res zagotavljajo higieno, poleg nevarnih bakterij uničijo tudi številne koristne organizme. Tako pa ogrožamo sebe in okolje.

NEVARNE KEMIKALIJE

Pred nakupom preverite nalepko na »zelenem« sredstvu za čiščenje in se o sestavinah pozanimajte na spletu. 

Številna čistila za čiščenje stranišče školjke vsebujejo klor, v njih pa najdemo tudi amonijak in solne kisline, ki so zelo korozivni. Skrajšajo lahko življenjsko dobo zaklopke v izplakovalnem kotličku, če s takimi čistili čistite drugo kopalniško pohištvo, pa lahko tvegate tudi razjede, izgubo sijaja … Najbolj škodljiv okolju in ljudem je formaldehid, ki je pogosto v čistilih. Je rakotvoren in dokazano povzroča tudi mutacije pri živalih. Ob prebiranju sestave čistil bomo pogosto našli še druge okolju in ljudem nevarne dodatke, najhuje pri vsem pa je, da tudi čistilne naprave teh nevarnih odplak in kemikalij pogosto ne morejo odstraniti.

STRUPENA EMBALAŽA

Če je oznaka sestavin nejasna, pokličite podjetje in prosite za pojasnilo. Poiščite izdelke, ki uporabljajo embalažo iz recikliranih materialov, in tako še prispevajte k varovanju okolja.

Ni škodljiva le vsebina čistil, ampak tudi embalaža, v kateri so nevarna čistila. Navadno gre za debelo plastiko, ki mora biti odporna proti korozivnim snovem in kemikalijam. Kot takšna je v okolju še težje razgradljiva, dolgotrajnejši pa je tudi proces razgradnje v centrih za ravnanje z odpadki.  

NARAVNA ČISTILA

Namesto korozivnih in rakotvornih čistil uporabite okolju prijazne izdelke, ki temeljijo na citronski (limona, olje pomarančevca) ali ocetni kislini (kis) in delujejo neposredno na bakterije. Poleg tega naravni izdelki ne bodo poškodovali vaše kopalniške opreme in bodo enako učinkoviti kot najbolj strupena sredstva za čiščenje.

ČISTILNE NAPRAVE

Pri pregledu nekaterih priljubljenih izdelkov za čiščenje stranišča boste našli tudi škodljive sestavine, med njimi natrijev dikloroizocianurat, klorirane fenole in triklosan. Teh kemikalij ne odstranijo niti naprave za čiščenje odplak.