ZA ZDRAVO ZIMO

Vijoličasti pripravki za dobro zdravje

Zoran Franc
25. 11. 2017, 16.00
Deli članek:

Na rdeče zelje se po navadi spomnimo v času martinovega, vendar ga je priporočljivo jesti vso zimo. Značilno rdečo-vijoličasto barvo zelju dajejo antocianini, ki so močni antioksidanti.

Profimedia
Ob uživanju zelja boste zaužili tudi ogromno vitamina C ter tako okrepili imunski sistem in se zaščitili pred prehladi.

Naj že v začetku poudarimo, da je zelje ne glede na barvo zdravo živilo in ga na splošno zelo priporočajo, saj ureja prebavo, krepi imunski sistem, zdravi osteoporozo … Rdeče zelje pa spada med tiste vrste zelenjave, ki vsebujejo največ železa. V primerjavi z običajnim zeljem vsebuje tudi več vitamina C in do desetkrat več vitamina A.  

Profimedia
Kozarec zmešančka bo blagodejno deloval na srce, črevesje, imunski sistem in ledvice.

Z ZELJEM NAD GRIPO IN PREHLAD

Rdeče zelje spada med živila, ki vsebujejo največ vitamina C. Tako naj se na vaš seznam zdravih jedi in živil, polnih vitamina C, poleg limonade in pomaranč uvrsti tudi zelje. Uživanje zelja jeseni in pozimi bo močno zmanjšalo tveganje za gripo in prehlad. Z zadostnim vnosom vitamina C boste tudi preprečili oksidativni stres v telesu in spodbudili tvorbo kolagena.

Redno uživanje zeljnega soka bo črevesje, dihalne poti in sečila dlje časa ohranilo v dobri formi. Zelje, če je le mogoče, umestite na jedilnik vsaj enkrat na teden.

KONEC LENE PREBAVE

Tako navadno kot rdeče zelje vsebujeta ogromno vlaknin, zato sta odlična izbira, če želite odpraviti težave z leno prebavo. Za ohranjanje zdravja prebavil in črevesja uživajte čim več fermentiranega zelja, koristne so tudi različne zeljne solate. Tako boste poskrbeli za izvrsten vir koristnih bakterij, pomembnih za zdravo črevesje, okrepili boste tudi imunski sistem.

VIJOLIČASTI »ZMEŠANČEK« ZA ODPORNOST

Privoščite si zdrav napitek, smoothie ali zmešanček, ki bo okrepil imunsko odpornost in pospešil prebavo. Popijte ga zjutraj na tešče. Potrebujete 4 slive , ¼ glave rdečega zelja, 1 korenček, 1 dcl soka rdeče pese, 2 stebli zelene, 1 pomarančo in 1 jabolko. Slive izkoščičite, če ste izbrali suhe, jih večer prej namočite v vodi in skupaj z vodo vsujte v mešalnik. Dodajte zelje, korenje, sok pese, zeleno, olupljeno pomarančo in jabolko ter zmešajte. Po želji sladkajte z medom in okus popestrite s cimetom.