Zdravje

Ženske, športniki in otroci morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Oglasno sporočilo
27. 11. 2017, 14.01
Posodobljeno: 27. 11. 2017, 14.21
Deli članek:

Železo je sestavni del rdečih krvničk, natančneje hemoglobina. Čeprav predstavlja zelo majhen del človekove teže (le 0,005 odstotkov), je njegova vloga vitalna. Hemoglobin namreč v krvi veže kisik in ga prenaša v vsak delček našega telesa. Železo je torej nepogrešljivo za nemoteno delovanje določenih življenjsko pomembnih procesov, kot je na primer oskrba telesa s kisikom.

Shutterstock

Ker je življenjska doba vsake krvničke le tri mesece, je zaloge železa potrebno neprestano obnavljati. Železo vsakodnevno izgubljamo z žolčem, urinom in skozi kožo. Ženske ga izgubljajo tudi z menstrualno krvjo. Pomemben vzrok pomanjkanja železa, ki ga lahko preprečujemo sami, je premajhen vnos s hrano.

Dnevne potrebe po železu

Pri večini odrasle populacije so dnevne potrebe po železu 12 do 15 mg. Te potrebe pa se seveda razlikujejo glede na spol, starost in telesno stanje posameznika.

Shutterstock

Rast, nosečnost in dojenje povečajo potrebo po večjem uživanju železa. Železo ima zelo pomembno vlogo pri otrocih, saj rastejo zelo hitro, zato so med 10. in 19. letom starosti potrebe celo višje kot pri odraslih.

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnesemo dovolj železa, saj se njegove zaloge hitro izčrpajo, kar ima neugoden vpliv na celoten organizem. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti.

Shutterstock

Prisotnost železa v živilih

V živilih se nahaja v dveh oblikah – v t. i. nehemski obliki (v živilih živalskega in rastlinskega izvora) in v hemski obliki (izključno v živilih živalskega izvora). Hemsko železo je za človeka bistveno bolj izkoristljivo kot nehemsko železo. Največ železa najdemo v jetrih, mesu in mesnih izdelkih, stročnicah, žitih, morski hrani, temnozeleni zelenjavi in posušenem sadju.
Poglejmo si sestavo naslednjega obroka in količine železa, ki ga z njim zaužijemo:

Da bi naš organizem dobil zadostno količino železa, je priporočljivo, da v naš jedilnik vključimo tudi rdeče meso. Čeprav je včasih premalo cenjeno, je rdeče meso pomembno živilo za vnos zadostne količine železa v naš organizem.

Shutterstock
Nam bodo skrajneži prepovedali jesti meso?

Lokalno prirejeno in predelano meso

Kvalitetno meso zelo prispeva k vnosu železa in s tem dobremu počutju. Priporoča se poseganje po lokalno prirejenem in predelanem mesu, ki ga odlikujejo boljši okus in tekstura ter višja kakovost, saj so živali večinoma krmljene na tradicionalen način. Lokalno meso je do našega krožnika potovalo bistveno manj časa kot tuje.