Za zdrav organizem

Pisana paleta barv ščiti vaše zdravje

M.R.
14. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Vsak dan je priporočljivo zaužiti sadje in zelenjavo v vseh barvah, ki nam jih ponuja narava. V svoj jedilnik zato vnesite pravo mavrico – vaše telo, zdravje in počutje vam bodo hvaležni.

Dreamstime
Oranžno sadje in zelenjava sta najboljša za obrambo telesa in krepitev imunosti.

Vsaka barvna skupina sadja in zelenjave na svoj način učinkuje na telo ter ga zalaga z različnimi nujno potrebnimi hranilnimi snovmi, vitamini in minerali.

Rdeča zelenjava in sadje

Vsebujeta antioksidante, ki v telesu uničujejo škodljive proste radikale, pomagajo vzdrževati uravnotežen krvi tlak in zmanjšujejo količino slabega holesterola. Paradižnik, sladka paprika, jagode, maline, lubenica, ribez, grozdje, češnje, rdeča čebula, jabolka, redkvice in rabarbara so dober vir vitaminov C in E, betakarotena in likopena.

Dreamstime
V času okrevanja je dobrodošlo črno grozdje, ki deluje protivirusno in protibakterijsko.

Oranžna obramba

Oranžen pigment v agrumih proizvajajo flavonoidi – antioksidanti, ki pomagajo pri absorpciji vitamina C. Sladka paprika, korenje, buče, koleraba, pomaranče, mandarine, melone, breskve, mango, papaja in marelice vsebujejo ogromno vitamina C in betakarotena.

Rumena pomoč

Rumene banane, sladka paprika, ananas, melona, slive, mladi fižol, koruza, grenivka in čičerika pomagajo ohranjati zdrave kosti in gibčne sklepe.

Dreamstime
Kivi vsebuje več vitamina C kot pomaranča.

Super zelena

Zelena superživila, kot sta špinača in ohrovt, so bogata z zdravilnimi hranili, ki so blagodejna za prebavni sistem, pomagajo pri uravnoteženju vrednosti holesterola, krepitvi imunskega sistema in nižanju krvnega tlaka.

Bogata vijoličasta

Borovnice, črni ribez, fige, rdeča pesa, rdeče zelje, slive in grozdje so živila s hranili, ki krepijo delovanje možganov, omejujejo škodljivi holesterol in krepijo imunski sistem.