VSESTRANSKO UPORABEN

Ne le za golaž, tudi za kašelj se priporoča!

Zoran Franc
14. 10. 2017, 16.00
Deli članek:

Ali ste tudi vi utrujeni, zaspani in brez volje? Vas ponoči zbuja nadležen kašelj? Lovor ni le aromatična začimba, ki jo dodate mesnim jedem in prilogam, temveč tudi odlično zdravilo.

Dreamstime
Lovor je odlična začimba za fižolove jedi, meso, joto, zelje, divjačino, vloženo zelenjavo.

Lovorovemu grmu so že nekdaj pripisovali posebno moč in pomen. Za stare Grke in Rimljane je bil lovor simbol modrosti, moči in slave, zato so z lovorovimi venci kronali vladarje, zmagovite vojskovodje, pesnike in olimpijske zmagovalce. Lovor je sporočal, da so se v zgodovino zapisali za vse večne čase.

KULINARIKA

Danes ga uporabljamo predvsem v kulinariki. Velja za začimbo, primerno za fižolove jedi, krompirjeve juhe, ričet, joto, divjačino … Dodajamo ga marinadam in kisu za vlaganje. Pri kuhi sodi v lonec takoj na začetku, saj se med kuhanjem sproščajo arome in olja.

LOVOROV KIS

Za liter aromatičnega kisa potrebujemo od 10 do 15 lovorovih listov in žlico koromačevih semen. Liste prelijemo z jabolčnim ali alkoholnim kisom, ki mora liste popolnoma prekriti, sicer splesnijo. Steklenico zapremo in za dva tedna postavimo v temen in hladen prostor. Uporabljamo za marinade, omake in solate.

Če lovor vzgajamo v loncu, lahko liste obiramo vse leto. Liste uporabljamo sveže ali posušene – v kuhinji, pa tudi za zdravilne pripravke in tinkture. Listi so trdi in neprimerni za uživanje, a imajo odlično aromo, ki se razvije ob daljšem kuhanju ali namakanju.

LOVOROV APERITIV

Deset lovorovih listov namočimo v liter domačega žganja. Pustimo stati od tri do štiri tedne. Po želji lahko za boljši okus dodamo nekaj sladkorja. Lovorov aperitiv priporočajo tudi pri trebušnih krčih.

LOVOROVO OLJE

Uporabljamo ga ob krčih, bolečinah, izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji in povsod tam, kjer želimo spodbuditi regeneracijo telesa. Uporablja se tudi pri masaži, saj za lovorove učinkovine velja, da telo ogrevajo in mu prinašajo veliko energije. Dokazano deluje protiglivično in antiseptično, uporabo lovora prav tako priporočajo ob raznih težavah s kožo. Lovorovo olje je primerno le za zunanjo uporabo.

LOVOROV ČAJ

Če vas muči nadležen kašelj, je naravna rešitev lovorov čaj; kašelj bo ublažil in pripomogel, da se ga povsem znebite. Potrebujete dva decilitra vode in tri suhe lovorove liste, ki jih natrgate na manjše koščke. Prelijte z vodo, zavrite in nato kuhajte še približno deset minut. Odstavite s štedilnika in deset minut počakajte. Nato čaj precedite in popijte.