Mobilna verzija
18:46 24. marec 2018

Kako prepoznati utrujene ledvice?

P.R.
0

Ledvice z odstranjevanjem odpadnih snovi skrbijo za ravnovesje v telesu. Uravnavajo tudi krvni tlak in spodbujajo proizvodnjo rdečih krvničk. Zato je pomembno, da prepoznate znake, ki kažejo na težave.

ledvice

V najbolj tvegani skupini za bolezni ledvic so ljudje z zvišanim krvnim tlakom. Foto: Dreamstime

Veliko ljudi sploh ne ve, da imajo okvaro ledvice, saj se zaradi tega ne počutijo nič slabše oziroma jih prav nič ne boli. Ker pa ledvice postopno ne morejo več odstranjevati iz telesa odvečne vode in odpadnih snovi iz krvi, se te začnejo kopičiti v telesu. Funkcija ledvic se lahko zmanjša za več kot polovico, preden se takšno kopičenje, zaradi slabšega počutja, sploh odkrije. Tako se moramo zavedati, da na začetne stopnje okvare ledvice pogosto opozorijo le krvne preiskave ali analiza seča, kar pa je pravzaprav zelo poceni in na našo željo dostopno v vsakem laboratoriju. Določi se kreatin v krvi, iz katerega izračunajo, kako dobro delujejo ledvice, in pregleda se vzorec seča, v katerem je v primeru bolezni ledvic mogoče najti beljakovine in rdeče krvničke.

Opozorilni znaki

Se pa zgodi, a poudarimo, ne vedno, da na utrujene ledvice opozorita pomanjkanje teka in šibkost, po nekaj tednih in mesecih pa lahko tudi pogosto izločanje urina, predvsem ponoči, bleda, srbeča koža, hiter nastanek podplutb, zadihanost, vztrajno kolcanje, slabost in bruhanje, trzanje mišic, mravljinčenje, krči v nogah.

Značilni znaki za smrtno nevarno odpovedovanje ledvic so otekel obraz, otekli udi in trebuh, izrazita otopelost, hujšanje, glavobol in bruhanje, obložen jezik in zelo srbeča koža.

Dobro je vedeti!

V najbolj tvegani skupini za bolezni ledvic so ljudje z zvišanim krvnim tlakom, ki je lahko tudi posledica nepravilnega delovanja ledvic, sladkorni bolniki, ljudje z boleznimi srca in ožilja, s povečano prostato in avtoimunskimi boleznimi, vsi s preveliko telesno težo in kadilci, stari nad 50 let. Če ste med njimi, zaprosite zdravnika za krvne preiskave in analizo seča. Poškodba ledvic se lahko potuhnjeno razvija več let in postane v tem času neozdravljiva, kar pomeni, da pride za zdravljenje v poštev le dializa, ki umetno odstranjuje odpadne snovi in odvečno vodo, ali presaditev ledvic. Slednje se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 250 ljudem.

Akutna odpoved

Simptomi akutne odpovedi ledvic se pojavijo zelo hitro, običajno v nekaj urah, in med njimi so močno zmanjšana količina urina, slabost in bruhanje, zaspanost in glavobol ter bolečine v hrbtu. Tudi v tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč, kajti akutna ledvična odpoved je lahko usodna že v nekaj tednih, če je ne zdravite. Napoteni boste v bolnišnico na nujno zdravljenje.

Končna ledvična odpoved

V primeru nezdravljenja lahko odpove več kot 90 odstotkov obeh ledvic. Če nemudoma ne ukrepate z dializo ali presaditvijo ledvic, je stanje lahko smrtno nevarno.

Značke: ledvice , odvajanje-vode

Vaš prispevek