Žvale

Kaj sporočajo boleče ranice v kotu ustnic

pr
21. 9. 2017, 21.25
Deli članek:

Ste se že kdaj srečali z bolečimi ranicami v ustnih kotičkih, ki skelijo zlasti tedaj, ko zaužijemo slano ali kislo hrano? Nekateri tem pekočim nadlogam ljudsko pravijo kar »žvale«.

Dreamstime
Vzrok za nastanek razpok je lahko tudi sladkorna bolezen ali pogoste glivične, bakterijske ali virusne okužbe.

Vzrokov za pojav bolečih ranic je več, zato razmislite, s kakšnimi spremembami ste se srečevali v zadnjem obdobju. Razpoke lahko sicer pozdravite sami, pri tem je dobro, da odkrijete vzrok za pojav in uvedete spremembe, ki bodo preprečile ponovno nastajanje razjed. Če se stanje ne izboljša, obiščite zdravnika. Vzrok je lahko namreč tudi resnejše stanje, kot je denimo sladkorna bolezen ali pogoste glivične, bakterijske ali virusne okužbe.

BOLEZEN, DEHIDRACIJA

Padec odpornosti, povišana telesna temperatura in nezadostno uživanje tekočine lahko povzročijo nastanek razpok v ustnih kotičkih. Poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine, vročinska stanja namreč pogosto spremlja tudi dehidracija.

Profimedia
Pijete dovolj tekočine? Tudi to vpliva na stanje vaših ustnih kotičkov.

HUJŠANJE

Osiromašen jedilnik lahko vodi do pomanjkanja hranilnih snovi v telesu, slednje povzroča nastanek razpok v ustnih kotičkih. Če hujšate, poskrbite, da bo vaša dieta vsebovala prehrano, bogato z vitamini in minerali. Morda vam primanjkuje: železa in/ali vitamina B. Da bi nadomestili izgubo vitamina B, uživajte več listnate zelenjave, brokoli, papriko in sadje, kot so denimo fige, marelice, suhe slive. Ne pozabite tudi na ribe in perutninsko meso.  Z železom boste telesne celice nahranili, če boste uživali piščančja jetrca, lečo, školjke, sezamovo seme, suhe marelice, rdeč fižol, jajca, brokoli, piščančje prsi.

SE POGOSTO OBLIZUJETE?

Na ta način se ustvarja idealno okolje za pojav bakterij. Ravno glivične okužbe so zelo pogoste pri pojavu heilitisa, zato čim prej opustite to nelepo navado, ki je povrhu še škodljiva za vaše zdravje.

Razpoke se še hitreje pojavijo, če ste bili veliko na soncu ali celo močnem mrzlem in suhem vetru. Posledično ste si ravno zato verjetno z jezikom vlažili ustne kotičke, kar je sprožilo nastanek bolečih razpok. Slednje navlažite s kremo ali vazelinom.