Zika kot zdravilo

Nevaren virus bi lahko ponudil rešitev

M.K.
6. 9. 2017, 08.37
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 10.03
Deli članek:

Znanstveniki trdijo, da virus zika uspešno ubija celice tumorja v možganih odraslih ljudi.

Reuters
Virus zika je dobil ime po gozdu Ziika v Ugandi, kjer so ga leta 1947 prič izolirali.

Virus, ki pri dojenčkih lahko povzroči zelo težke poškodbe možganov, bi lahko ponudil potencialno novo zdravljenje odraslih oseb, ki so zboleli za tumorjem na možganih, o odkritju ameriških znanstvenikov poroča BBC.

Gre za virus zika, ki je doslej veljal predvsem za veliko zdravstveno grožnjo, čigar širjenje je treba preprečiti z vsemi možnimi sredstvi. Najnovejše raziskave tega virusa na laboratorijskih miših pa so pokazale, da se je prav ta virus sposoben upreti celicam tumorja v možganih odraslih ljudi. Virus takšne celice prepozna in jih napade, ob tem pa ne poškoduje zdravih celic možganov.

Strokovnjaki verjamejo, da bi z injiciranjem zike v obolele možgane med samo operacijo lahko odstranili in premagali tumor. Tako sklepajo na podlagi izsledkov raziskave, ki so jih objavili v Journal of Experimental Medicine.

Takšen test naj bi uspešno deloval tudi na človeških celicah v laboratorijskih pogojih. Prvo testno uporabo pri ljudeh pa naj bi predvidoma opravili čez 18 mesecev. Skupina znanstvenikov z dveh uglednih ameriških univerz se zdaj ukvarja z modifikacijo virusa, da bi ublažili njegovo delovanje in tako zmanjšali možnost kvarnega učinka pri ljudeh.

Obstaja veliko različnih tipov možganskega tumorja, najbolj pogost pa so “glioblastomi”, ki veljajo tudi za ene najtežje ozdravljivih – hitro se širijo v možganih in zdravnikom otežujejo določanje, kje se začenja tumor in kje so zdravi možgani. Vrh tega, tudi ni zanesljivo, da je takšen tumor mogoče premagati s kombinacijo kemoterapije in operacije. Nova spoznanja pa so obudila upanje, da bi lahko našli zdravilo tudi za takšne primere. Zika naj bi v takšnem primeru napadala samo obolelo tkivo, ne pa tudi zdravega.