Energijska medicina namesto zdravil

Največ bolezni povzroča stres – kako se ga znebiti?

Lidija Jež / Zarja
27. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

Kolikokrat se pritožujemo, da smo brez energije! Terapevtka energijske medicine po Donni Eden Maja Florjanič, sicer doktorica farmacije, pravi, da smo povsem brez moči, ker energije v našem telesu ne tečejo tako, kot bi morale.

Andrej Križ
Maja Florjanič je spoznala metodo energijske medicine po tistem, ko so jo doletele resne zdravstvene težave.

Križati se morajo, kajti če tečejo vzporedno, med seboj ne morejo komunicirati. Z nekaj ne prav težkimi vajami bi lahko uravnovesili energetski pretok ter ozdravili slabo počutje in številne bolezni, predvsem pa bi številne nevšečnosti preprečili.

Donno Eden, žensko, ki ima sposobnost videti človekove energije, priznano zdravilko in poznavalko tradicionalnih in alternativnih sistemov zdravljenja, je svet spoznal ob njeni metodi energijske medicine, ki jo predstavlja tudi v svojih zelo odmevnih knjigah – precej posnetkov njenih vaj je na spletu. Toda ta metoda je pri nas žal še malo znana, saj imata terapevtsko licenco le dve Slovenki – ena od njih je Novomeščanka Maja Florjanič, sicer doktorica farmacije.

Srečna trinajstica

Maja Florjanič pravi, da je v energijsko medicino padla kot z lune. Pred težavami s hrbtenico, ki jim je sledila operacija dveh vratnih medvretenčnih ploščic, se tako rekoč ni zanimala za alternativne oblike zdravljenja. Ob nakopičenih zdravstvenih težavah pa je najprej njen mož poiskal tovrstno literaturo in ji prinesel knjigo Donne Eden Energijska medicina. Prelistala jo je in odložila na polico – toda le do naslednjih težav, ki jih je imela z ramo. Začela je izvajati opisane vaje in počutje se je počasi izboljševalo, navdušenje pa skokovito povečevalo. Kot doktorica farmacije je trdno na tleh, pričakuje ponavljajoče se rezultate in znanstvene potrditve in vse to je z vajami Donne Eden tudi dobila. Zato si je želela v ZDA na njen seminar – pa je imela srečo, saj je bil ta na voljo tudi v Bristolu v Angliji. In tam jo je dobesedno odneslo do skupine, v kateri so sprejemali prijave za študij energijske medicine; prijavila se je kot trinajsta, sprejeli pa naj bi le dvanajst udeležencev. Toda pozneje se je nekaj spremenilo in Maja se je vključila v triletni študij, ki ga je uspešno končala. Tako je zdaj licencirana terapevtka energijske medicine.

Tudi avtorico Donno Eden so do oblikovanja te metode pripeljale njene bolezni, med drugimi multipla skleroza, tuberkuloza, rak, infarkt, številne alergije ... Skupaj z možem, kliničnim psihologom Davidom Feinsteinom, sta oblikoval metodo, ki sicer izhaja iz tradicionalnih vzhodnjaških medicinskih sistemov, vnesla pa sta tudi spoznanja sodobne znanosti in metodo tako prilagodila današnjemu zahodnemu človeku.

Dlan je kot elektromagnet

Donna Eden je obdarjena z zelo zelo redko prirojeno sposobnostjo, da dobesedno vidi telesne energije, da lahko natančno določi vzroke fizičnih in psihičnih težav posameznika, kar ji je bilo pri oblikovanju metode zdravljenja oziroma posameznih vaj za uravnoteženje energij seveda v veliko pomoč. Metoda izhaja iz spoznanja, da je človek energijsko bitje, ki ga sestavlja devet energijskih sistemov, kar je spoznala že tradicionalna kitajska medicina. »V našem fizičnem telesu in okrog njega je več vrst energij – električna, elektromagnetna in druge subtilne energije ... Poleg tega nas obdaja tudi energetsko telo ali avra in nepravilnosti v tem energetskem telesu sčasoma povzročijo bolezen tudi fizičnega telesa,« razlaga Maja. Na vse to vplivajo slabi vzorci energij, ki nastajajo zaradi vplivov iz okolja – prihajajo od elektronskih naprav, transformatorjev, nastajajo zaradi slabega ozračja, nepravilne prehrane in tudi zaradi naših miselnih vzorcev, kajti misli so zelo žive sile. »Toda veliko si lahko sami pomagamo, kajti naše dlani so kot elektromagnet, s katerim lahko uravnavamo energije, pomirimo telo, lahko pa celo preprečimo bolezni ali jih pomagamo preboleti.« Maja pojasni, da lahko s kroženjem rok (tudi v obliki osmice), z glajenjem ali tapkanjem po meridianih, z držanjem določenih točk, kar je vse del Donninih vaj, usmerjamo energijo, jo dodajamo ali odvzemamo in tako vplivamo na njen tok in vzorce.

Ko je energije premalo ali preveč

Če se pred pomembnim dogodkom ne moremo zbrati in če smo vznemirjeni, nam Maja priporoča položaj Wayna Cooka. Vaja učinkuje na stresne hormone, znova pa vzpostavi tudi povezavo med sprednjimi in zadnjimi možgani ter levo in desno možgansko poloblo. Donna Eden pravi, da ji je zelo pomagala omiliti disleksijo, ki jo spremlja vse življenje.

Kako natančno lahko uravnavamo energije, me zanima in izvem, da določenemu delu telesa z njenim primanjkljajem dovajamo dodatno energijo tako, da gladimo pripadajoči meridian v smeri toka, od začetka proti koncu meridiana. Če pa je v tem delu energije preveč, jo zmanjšujemo tako, da meridian gladimo v nasprotni smeri. To pa ne velja za meridian srca – temu energije nikoli ne smemo odvzemati.

Osnova za zdravje in dobro počutje pa je sveženj vaj, za katere potrebujemo vsak dan le slabih deset minut. Nekatere od teh vaj lahko delamo tudi med hojo ali ob gledanju televizije. Donna jih je izbrala izmed stotine vaj, ker so se izkazale za najučinkovitejše pri največjem številu ljudi. Z njihovim rednim izvajanjem smo opremljeni za boj proti številnim zdravstvenim težavam, ohranjamo pa tudi vitalnost, mladostnost in postanemo bolj odporni proti stresu. Sicer pa je Donna Eden oblikovala energijske vaje še za učvrstitev avre, za psihično moč, dodajanje novih, pozitivnih prepričanj, za premagovanje strahu, proti stresu ...

Stres, stres ...

Ta povzroča več kot 85 odstotkov vseh bolezni. Ko se počutimo ogrožene, se naše telo pripravi na boj ali beg. Večji del krvi zapusti zavestni del možganov in preplavi mišice, da se ubranimo ali zbežimo iz položaja. Vse telo preplavijo stresne kemikalije, ki jih čuti vsaka posamezna celica, ker so moteni njeni procesi. Odzovemo se kot z avtopilotom, saj je sposobnost zavestnega, inteligentnega in ustvarjalnega razmišljanja zelo zmanjšana, kajti v stresu vodi naše vedenje čustveni del možganov, kjer so shranjeni naši »programi obnašanja«. Večino teh programov smo pridobili do pubertete, zato se lahko odrasel človek v stresu odzove kot šestletni otrok. Saj vemo, kolikokrat nam je žal za besede, ki smo jih izrekli v afektu!

Največji prispevek

Stres in spremljajoča čustva močno povečajo občutek bolečine. Dr. Darko Janežič, anesteziolog in akupunkturist, bolnikom s kronično bolečino priporoča energijske vaje, saj z zmanjšanjem stresa običajno zmanjšamo bolečino in izboljšamo razpoloženje, pojasnjuje Maja: »Ob stresu se energije prerazporedijo; ne tečejo več v zdravih vzorcih, ponekod se kopičijo, drugod jih primanjkuje. Stres močno deluje na meridian vranice, ki je skupaj z meridianom trojnega grelca zelo pomemben za imunski sistem, metabolizem in količino energije. Porušeno ravnotežje energij teh dveh meridianov pa, kot poudarja Donna Eden, povzroča številne bolezni: avtoimunske bolezni, raka, psihične težave, težave s ščitnico, bolezni srca in ožilja itd.« Spoznanje, da je treba ohranjati ravnotežje med meridianoma trojnega grelca in vranice, saj tako preprečimo številne bolezni in psihične težave, Donna Eden ocenjuje kot svoj glavni prispevek k boljšemu zdravju. K temu pripomore redna vadba osnovnih vaj – z desetimi minutami vadbe na dan si tako močno izboljšamo zdravje, razpoloženje in povečamo čustveno inteligenco.

Glava je sever, podplati pa jug

Kako pa je z vrtoglavico, vprašam svojo sogovornico. Pravi, da bi za potrebovala več časa za diagnostiko, doda pa, da se vrtoglavica lahko pojavi tudi po napornejšem obdobju, ko se zaradi stresa obrneta magnetna pola našega telesa. »Človek je kot Zemlja – na glavi je naš sever, na podplatih jug in tako lahko srkamo energijo iz Zemlje oziroma smo ozemljeni. Če pa se polarnost obrne, si lahko pomagamo že z 'žličkanjem' podplatov ter stranskega in zgornjega dela stopala s kovinsko žlico.«

Kaj pa epilepsija? »Pri tej bolezni gre za preveč energije, ki je napačno porazdeljena oziroma energijski sistemi niso med seboj povezani. Donna Eden pravi, da lahko s povezavo dveh meridianov (en sredinec potisnemo v popek, drugega položimo med obrvi in držimo nekaj minut) včasih celo preprečimo epileptični napad, če ga zaznamo dovolj zgodaj.« Pri presežku energije v glavi, ki se lahko izrazi tudi s tako imenovanimi električnimi lasmi, si lahko pomagamo z vajo, imenovano 'kronski poteg'.« Maja pojasni, da je to masaža glave po delih od čela do vratu, in sicer od sredine navzven. Tako odstranimo presežek energije, ki se je v nabrala v glavi zaradi miselne preobremenjenosti.«

Nekaj priporočil

Pri izvajanju vaj po Donni Eden je zelo pomembno, da pijemo dovolj vode, da smo ozemljeni in da skrbimo za raztezanje, saj le tako ustvarjamo prostor za to, da se energija sploh lahko giblje in da se giblje v zdravih vzorcih. Pri tem je pomembno, da energije ne potekajo vzporedno, ampak da se križajo oziroma da med seboj komunicirajo. Le tako imajo moč. Zato imajo energije »rade« vzorce osmic. Prav tako pa je pomembno tudi globoko dihanje – vdih skozi nos, izdih skozi usta. Z izdihom odplaknemo presežek energije, stres iz telesa, z vdihom se napolnimo z novo energijo.

Zavojček sladkorja zaniha telo

Naše telo se samodejno odzove na določene odklone tako, da si že s samodejnimi gestami ali načinom dihanja pomagamo; vse to je tudi vključene v vaje Donne Eden, seveda s pojasnilom, zakaj in kako. »Telo vse ve, le poslušati ga moramo. Zaveda se tudi, kaj nam škodi in kaj koristi.« To nam demonstrira tako, da zavojček sladkorja postavi pod svoje prsi, in telo ob tem nehote zaniha nazaj, kar pomeni, da sladkor ni dober za njene energije. Če bi bil ta zavojček sladkorja na človeku, ki ima težave z izgorelostjo, ki po Donni Eden prizadene zlasti energije nadledvične žleze, bi njegovo telo zanihalo naprej, proti sladkorju, kar pomeni, da bi sladkor povečal njegove energije. Zaradi tega imamo v stresu tako potrebo po sladkem, še doda. Telo je tudi detektor laži (sklenjena kazalec in palec), kar lahko pokažemo z mišičnim testiranjem. Če je trditev resnična, mišica ohrani moč, v primeru laži pa se njena moč zmanjša.

Deluje, čeprav nič ne čutite

»Vaje so tako učinkovite, da delujejo ne glede na to, ali človek čuti pretok energij ali ne. Senzibilnejši ljudje hitro začutijo mravljinčenje, gomazenje energije, drugi tega zlepa ne zaznajo. Ne glede na to pa je rezultat boljše počutje ali celo premagana bolečina, tesnoba ...« Vaje priporoča posameznikom in skupinam, še zlasti, pravi, bi koristile zaposlenim v podjetjih, zdravstvu, šolstvu, domovih starejših občanov oziroma v vseh okoljih, kjer so velike psihične obremenitve zaradi dela z ljudmi.

Poudari, da vaje niso naporne in se jih lahko vsak nauči – za samopomoč ali za pomoč drugim. Tisti, ki obiskujejo njene ure, to potrdijo, dodajo pa, da je dobro slišati tudi vsa Majina pojasnila in razlage. »Vaje nas vedno razvedrijo, smo samozavestnejši, bolj komunikativni, odpornejši proti infekcijam, učinkovitejši in prijaznejši do sebe in drugih. Poleti delamo na prostem in celo živali začutijo to našo pozitivno energijo,« pripoveduje Mira Kordiš, upokojena stomatologija, v kateri je Maja spoznala velik talent tudi za energijsko medicino, zato Mira izmenično vodi te vaje.

Uglašene z dobrim

»Na koncu vaj vedno zapojemo tonsko lestvico, ki 'premasira' vse organe, in jo trikrat ponovimo.« Udeleženke – večinoma so ženske – opažajo, da so glasovi po prvi lestvici malo razglašeni, po tretji ponovitvi pa zvenijo kristalno čisto in lepo, kot da se zgodilo »nekaj več«. Lepo je tudi, da Maja vodi vaje prostovoljno, namesto plačila pa udeleženke prispevajo po pet evrov za prehrano revnejšim učencem na šoli, kjer potekajo vaje energijske medicine. Tako pozitivne energije sežejo še mnogo dlje.