Kumare

Po sestavine za izotonični napitek na domači vrt!

zf
9. 7. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kumare niso le odlična osvežitev in kosilo v vročih poletnih dneh, temveč tudi polne zdravja, saj vsebujejo ogromno mineralov in vitaminov. Zaradi zaščitne lupine pa se odlično obnesejo tudi kot prigrizek na potovanjih in izletih.

Profimedia
Čistijo sečne in prebavne poti, obenem pa ugodno vplivajo na preobremenjena jetra in žolčnik.

Kumare so odličen vir kremena, ki pomaga pri zdravljenju in krepitvi sklepov in vezi. Vse skupaj pa blagodejno vpliva tudi na kosti.

Na vrtu smo v tem času priča »poplavi« kumar, saj prav zdaj najbogateje zorijo. Solatne kumare v tem obdobju nabiramo vsaj dvakrat na teden. Optimalna velikost plodov je nekje med 15 in 30 centimetri. Če jih boste uporabili za vlaganje, izberite raje nekoliko manjše plodove, že nekaj dni po cvetenju, velike od 3 do 12 centimetrov. Vedeti morate, da pogosteje ko boste kumare trgali, več bo nastavkov za nove plodove.

OBIRAMO ZJUTRAJ

Vsebujejo veliko vitamina B in elektrolitov, zato bodo vaše telo po divji noči spet spravile v ravnovesje in se bo nov dan začel brez mačka in glavobola.

Kumare je najbolje obirati zjutraj, ko so plodovi sveži in čvrsti, pa tudi manj občutljivi na udarce. Ob obiranju sproti odstranjujte iznakažene plodove, pa tudi tiste nerazvite in obolele. Lahko jih vložite ali zamrznete, najbolje pa bo, če uživate sveže.

BOGATE S SELENOM

Kar 97 odstotkov kumar sestavlja zelena voda z dodatki. V telesu kumare učinkujejo izrazito bazično, zaradi česar so odlična hrana, kadar želimo doseči primerno kislinsko-bazično ravnovesje, o katerem pogosto govorimo. Vsebujejo veliko bazičnih rudnin, predvsem kalija, pa tudi magnezij in kalcij. Zaužili boste tudi ogromno protirakavega mikrominerala selena, če so seveda tla bogata z njim. V lupini kumare pa so tudi hormoni, ki pripomorejo pri zniževanju holesterola.

ZDRAVO ZA PREBAVO

Vzemite kos tanko odrezane kumare in ga z jezikom pritisnite na nebo – tam ga držite vsaj 30 sekund. Kumara bo pobila bakterije, ki so v vaših ustih odgovorne za slab zadah.

Z uživanjem kumar boste hitro odpravili težave s presežki sečne kisline, pripomogli boste tudi k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Če so na jedilniku kumare, se voda hitreje izloča iz telesa, čistijo se sečne in prebavne poti, obenem pa se razbremenijo jetra in žolčnik. Mnogi verjamejo, da lahko redno uživanje kumar ob primerni dieti pripomore k odpravi ledvičnih in žolčnih kamnov, uravnavale naj bi tudi krvni sladkor, saj močno razbremenijo žlezo trebušno slinavko.