Aloe vera

Sončne opekline: kako naj ravnamo?

ud
17. 6. 2017, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tudi če sonce ni povzročilo nobene poškodbe, ki bi jo čutili ali opazili, je treba kožo po zadrževanju na prostem ali v vodi negovati z izdelki, ki jo navlažijo in ji povrnejo maščobe.

Profimedia
Kadar greste ven, se vedno zaščitite s sredstvom, ki ščiti pred UV-žarki A in B, s faktorjem najmanj 30, pri otrocih pa naj bo še višji.

Če pa je zaradi pretiranega izpostavljanja soncu vidno prizadeta, jo je treba obilno hladiti z obkladki in hladilnimi geli.

Kako ravnati

Opečeno kožo prekrijte s svetlimi in ne pretankimi oblačili, pazite, da prekrijete tudi vrat, dekolte, obraz. 

Varujte se visokih temperatur čez dan, čeprav niste na žgočem soncu! Telesna temperatura se v vročem okolju otrokom poviša trikrat hitreje kot odraslim, zato so za dojenčka lahko nevarne že temperature nad 30 stopinj Celzija. Če ste starejši, velja enako, saj z leti telesne funkcije ne delujejo več v polnem zagonu. Že pri opeklinah druge stopnje, če gre za otroka ali če ste starejši od 65 let, je najbolje obiskati zdravnika. Ne glede na stopnjo opekline pa morate prizadeto kožo začeti čim prej hladiti, najbolje pod hladno tekočo vodo, nato uporabite hladilne gele, losjone in hranilne kreme, ki zmanjšujejo škodo. Pogosto se pojavi tudi alergija, in če zdravilo ne ublaži srbečice, se ta stopnjuje. Opekline prve stopnje učinkovito hladi in vlaži hladen jogurt, pa tudi sveže iztisnjen gel aloe vere.

Profimedia
Če se srbečica stopnjuje, imate najbrž alergijo na sonce, zato morate obiskati zdravnika.

Je sončarica?

Zmanjšajte izpostavljanje soncu tako, da oblečete svetla, lahka, a dovolj gosto tkana bombažna oblačila, ki omogočajo zračenje in izhlapevanje znoja. 

Pri pretiranem izpostavljanju telesa soncu, predvsem glave, lahko staknete predstopnjo sončarice ali celo sončarico, kar zahteva izjemno pozornost, še posebej pri otrocih in starejših ljudeh. Predstopnja sončarice je vročinska izčrpanost, ki nastane zaradi velike izgube tekočine in soli. Spremljajo jo utrujenost, bruhanje, bleda koža, obilno znojenje ter nenadni krči mišic nog in rok, včasih tudi trebuha. Srčni utrip se pospeši, dihanje postane plitvo, pojavi se vrtoglavica, koža pa ni več le suha, vroča in pordela, temveč postaja bleda ali celo vijoličasta. Ob sončarici morate takoj poiskati zdravniško pomoč, saj lahko zelo hitro privede do izgube zavesti in pri občutljivih ljudeh celo do nenadne smrti.