Odlično za diabetike

VIDEO: Neverjetno! Tetovaža, ki vas opozarja na zdravstvene težave

S.R.
13. 6. 2017, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta v Massachusettsu so razvili črnilo za tetoviranje, ki v realnem času spremlja vaše zdravje in v skladu s tem ustrezno spreminja barvo.

Zajem zaslonske slike
Tehnologija bi lahko pomenila revolucijo na področju spremljanja zdravstvenega stanja.

Znanstveniki tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) so razvili črnilo, ki se odziva na spremembe v telesu, kot so spremembe ravni sladkorja in natrija v krvi. Namesto običajnega črnila so uporabili tekočino z biosenzorji, z njo pa želijo površino človeške kože spremeniti v »interaktivni prikazovalnik«. Tovrstna tehnologija bi lahko na področju spremljanja zdravja pomenila pravo revolucijo.

Projekt, imenovan DermalAbyss, je plod sodelovanja raziskovalcev z inštituta MIT in medicinske fakultete Harvard Medical School. Ekipa je do zdaj razvila tri različna črnila, ki barvo spreminjajo na podlagi sprememb v medcelični oz. intersticijski tekočini. To je tekočina, ki obdaja celice v tkivu in ki predstavlja približno 16 odstotkov telesne teže.

Od treh črnil je morda najbolj zanimivo tisto, ki lahko izmeri raven glukoze, pri čemer se s povišanjem ravni sladkorja v krvi barva spreminja iz modre v rjavo. Tovrstna tetovaža bi lahko osebam z diabetesom znatno olajšala življenja. Ti se morajo trenutno za dnevno merjenje ravni glukoze zanašati test, ki vključuje nadležno zbadanje igle, običajno v konico prsta.

Ekipa je razvila tudi črnilo, ki v skladu z vrednostjo pH barvo spreminja od roza do vijolične. Tretje črnilo meri raven natrija v krvi, pri čemer ob povišanju vsebnosti soli pod UV svetlobo začne »žareti« v močnem zelenem odtenku.

Zainteresirane osebe bodo nekoliko razočarane nad dejstvom, da je projekt trenutno še vedno v fazi potrjevanja koncepta, raziskovalci jih denimo preizkušajo na prašičji koži. Zaenkrat še ni znano, kdaj, če sploh, bodo črnila na voljo tudi na trgu.