VARNA ZAŠČITA

Sivka vas naravno ščiti pred komarji

zf
17. 6. 2017, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ne dovolite, da vam prijeten večer s prijatelji na terasi ali balkonu, na morju ali pred šotorom pokvarijo nadležni komarji. Pripravite naraven repelent in zaščitite kožo pred nadležnimi piki.

Profimedia
Vse naravne pripravke lahko uporabljate tudi na živalih.

Koža je človekov največji organ oziroma čutilo, ki varuje vse druge organe v organizmu. Po funkciji velja za najbolj vsestranski organ, služi za razmejitev telesa od okolice in deluje kot ščit pred vplivi okolja. Je sredstvo sporazumevanja, skozi njo se izmenjujejo snovi z okoljem, zaznava dotike, temperaturo in sintezo z vitaminom D.

Če repelente kupujete, nujno preverite, kaj vsebujejo. Raje jih pripravite sami.

Zato zmeraj, preden se odpravite po nov repelent, preberite, kaj vsebuje, ter na kožo nanašajte le varne in preizkušene izdelke, saj si lahko v nasprotnem povzročite več škode kot koristi. Pripravite si svoj repelent, tako boste zmeraj vedeli, s čim je zavarovana vaša koža.

10-krat učinkovitejše je eterično olje mačje mete od deeta.

Mačja meta

Eterično olje, ki je v listih mačje mete, je kar desetkrat učinkovitejše od deeta (škodljive kemikalije, ki jih najdemo v številnih kemikalijah proti mrčesu). Mačja meta je sicer trajnica, vendar ne živi dolgo, kljub temu pa se zaradi semen hitro razrašča. Velja tudi za odlično zdravilo proti vročinskim stanjem in preprečuje ter blaži krče pri otrocih. Kadar jo uporabljate za odganjanje komarjev, bo dovolj, da njene liste podrgnete po koži, lahko pa jih tudi zmeljete v terilniku ter zmes vsujete v sojino olje in pustite, da se spojine prepojijo.

Profimedia
Mačja meta

Sivka

Sivka velja za zelo uporabno rastlino tako v medicini kot tudi v kulinariki. Če jo želite uporabljati za odganjanje raznih »letalcev«, ki se sploh v poletnih mesecih radi sprehajajo mimo vaše hiše in po njej, jo nasadite okrog hiše. Lahko tudi v lončke, ki jih postavite na okna, saj ima čudovit vonj, ki pomirja. Če se želite obraniti pred komarji, liste in cvetove podrgnite po koži. Prav tako lahko posušene vejice namočite v sojino olje, ki že samo po sebi odganja komarje.

Profimedia
Sivkin vonj ljudi pomirja, komarje pa odganja.

OGNJIČ: Če se želite znebiti komarjev na svojem vrtu in na terasi, posadite ognjič. Komarji namreč ne marajo vonja ognjiča. Mazilo iz cvetov pa bo hitro oskrbelo srbečico in tudi večje rane.

Profimedia
Vonj ognjiča odganja komarje, mazilo pa blaži pike.

MELISA: Ima prijeten vonj, ki malenkost spominja na limone, komarjem pa zelo smrdi. Iz melise lahko skuhate čaj, ki ga daste nato v stekleničko z razpršilom in se z njim pršite, kadar obstaja nevarnost komarjev.