Zdravje

Prehranska zanka in zakaj ne moremo shujšati

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane, certificirana bioresonančna terapevtka
1. 6. 2017, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V modernem svetu zelo radi sledimo različnim trendom in se žal pogosto znajdemo v najrazličnejših pasteh. Temu se sploh ne čudim ob vsej poplavi najrazličnejših smernic tudi v krogih številnih strokovnjakov. Žal veliko strokovnjakov zagovarja svoj pogled kot edini pravilen, pa vendar se poraja glavno vprašanje: »Je temu res tako«? Moj odgovor na to bi preprosto bil, ne.

Biokemijska individualnost

Malokdo upošteva vso ozadje, ki je potrebno za to, da bodo določena hrana, dopolnila in način vadbe ustrezali posamezniku. Z eno besedo bi temu rekli biokemijska individualnost. Preprosto povedano to pomeni, da ima vsak posameznik svoje edinstvene genetske predispozicije in drugačne vplive iz okolja (epigenetske vplive). Le upoštevajoč dejavnike kot so življenjski slog, okolje, genom in trenutno zdravstveno stanje posameznika, lahko nekomu določimo pravilen načrt za ozdravitev, izgubo telesne teže, vzpostavitev hormonskega ravnovesja itd.

Nekje na poti razvoja smo močno skrenili

Če pogledamo prehrano lovcev-nabiralcev, so le-ti čez cel dan zelo malo pojedli, vmes so imeli celo kratka obdobja stradanja, ko pač ni bilo ustreznih vremenskih pogojev in ulova. Za to, da so sploh lahko kaj pojedli, so se morali zelo potruditi z iskanjem, nabiranjem in lovom (kar je med drugim pokurilo veliko kalorij). Na jedilniku so bile izključno naravna in sveža živila: oreščki, jagodičevje, gomolji, zelišča, sadje in na vsake toliko meso. Če primerjamo z današnjim načinom prehrane, je trend prešel v zelo velik presežek ogljikovih hidratov in trans maščob, ki so povrhu še predelani. Da jih omenim le nekaj: kruh, piškoti, energijske tablice, kosmiči za zajtrk, testenine, pice, rogljički, čokolade, torte in še marsikaj. Le-ti so praktično vsak dan na jedilniku večine. Žal tak trend ne vodi v zdravo populacijo, vitkost in vitalnost temveč v dobo presnovnih bolezni, debelosti, metabolnega sindroma, diabetesa, avtoimunskih bolezni, alergij, demence in še bi lahko naštevala. Žal taka hrana povzroča tudi odvisnost preko živčne zanke: ker je taka hrana energijsko zelo koncentrirana, daje možganom »signal ugodja« preko izločanja živčnega prenašalca dopamina. To je zgolj prilagoditev človeka na preživetje – energijsko koncentrirana hrana namreč omogoča večje možnosti za preživetje. Na kar moramo pri vsem tem biti posebej pozorni pa je dejstvo, da narava ni predvidela dobe industrijske predelave hrane – torej smo se sami ujeli v zanko narave.

Kakšne so rešitve?

Vsekakor nismo obsojeni na tak način prehrane. Vsak posameznik ima izbiro živeti bolj zdravo in v sožitju z naravo ter naravnimi danostmi. V primeru določenih zdravstvenih težav vsekakor priporočam posvet s strokovnjakom. Sicer pa podajam nekaj osnovnih smernic, kako si lahko sami pomagate na poti do izgube odvečnih kilogramov, izboljšanja zdravja ter vitalnosti:

- Izločimo vsa predelana živila – glavno pravilo: to kar zaužijemo naj bo kolikor se da sveže in ne pred pripravljeno oz. industrijsko predelano. V prvi fazi hujšanja se priporoča tudi to, da se odstranijo iz jedilnika vsi kruhi, testenine in riž.

- Lahko si pomagamo z viskoznimi vlakninami, ki stabilizirajo krvni sladkor, izboljšajo prebavo in zmanjšajo absorpcijo holesterola: na tem področju najbolj priporočam poseben gomolj glukomanan, ki ima za seboj tudi znanstvene raziskave.

- Prekinemo z uživanjem vseh predelanih sladkorjev, glukozno-fruktoznega sirupa in ostalih sladilk (z izjemo stevie, ki je naravna).

- Čez dan se nikoli ne najemo do sitega in nehamo jesti po šesti uri zvečer. Nato ne jemo vsaj 12 ur, tako da se lahko uspešno regenerira naš hormonski sistem in razbremenijo jetra.

- Upoštevamo, da je kakovosten spanec zelo pomemben del hujšanja, regeneracije in razstrupljanja.

- Vsak dan vključimo vsaj 30 minutno aktivnost.

- Izogibamo se uporabi barvil, arom, emulgatorjev, konzervansov …

Upoštevajoč te korake, ste že na zelo dobri poti do bistvenega izboljšanja vašega psiho-fizičnega ravnovesja.