Liči

Pod bodičasto zunanjostjo se skriva gladek, sočen in osvežilen sadež, vendar pazljivo! Če se ga zaužije, ko še ni dozorel, zlasti, če gre za nekoga, ki je prejšnji večer ostal brez večerje, ali celo za podhranjenega otroka, lahko ta sladki sadež povzroči zastrupitev in včasih celo smrt, kar so znanstveniki pred kratkim dokazali na primeru skrivnostne bolezni, ki je prizadela številne otroke v indijski regiji Muzaffarpur.

Manioka

Manioka, kasava
Profimedia
Manioka

Manioka ali kasava je glede na podatke Svetovne banke tretji najpomembnejši vir kalorij v Afriki, Južni Ameriki in delih Azije. Gre za gomoljasto rastlino, ki je zelo okusna, če jo znamo pripraviti. Možno jo je tudi zmleti v moko, vendar je njen beli mleček strupen, zato jo je treba ustrezno predelati. V njej je naravno prisoten vodikov cianid, zato je njena predelava in proizvodnja predmet strogih zakonov in predpisov.

Karambola

karambola
Profimedia
Karambola

Karambola izvira iz Azije, v nekaterih predelih pa se uporablja kot zeliščno zdravilo za številne zdravstvene tegobe. Ta zvezdast sadež je lahko za nekoga, ki trpi za boleznijo ledvic, celo smrtonosen. Vsebuje strupe, ki vplivajo na možgane in povzročajo nevrološke motnje, navajajo pri ameriškem Nacionalnem združenju za ledvice. Ti strupi naj ne bi bili nevarni za ljudi z zdravimi ledvicami, ker jih te predelajo, osebam s kronično boleznijo ledvic pa lahko povzročijo resno škodo ali celo smrt.

Smrtonosna plesen sladkornega trsa

sladkorni trs
Profimedia
Sladkorni trs

Sladkorni trs sam po sebi ni nevaren, vendar je treba paziti, da se na njem ne razširi plesen. Plesniv ali postan sladkorni trs predstavlja tveganje zastrupitve, saj se po večmesečni hrambi na njem razraste pogosta gliva, ki lahko pri otrocih povzroči smrt ali dosmrtno nevrološko bolezen, škodljiva pa je tudi za ljudi vseh starosti.

Navadni krompir

krompir
Profimedia
Krompir

Najbrž ni presenečenje, da je lahko strupen tudi vsem priljubljeni krompir, zlasti, ko je še zelen ali ko kali. Vsebuje toksin solanin, ki pa se med toplotno obdelavo uniči. Če vam že uspe pojesti surovega, pazite na naslednje simptome: bruhanje, bolečine v trebuhu, prividi in celo paraliza.

Rdeči ledvičasti fižol

Rdeči ledvičasti fižol, navadni fizol
Profimedia
Rdeči ledvičasti fižol

Številne vrste fižola vsebujejo strup fitohemaglutinin, vendar je njegova koncentracija še posebej visoka pri surovem rdečem ledvičastem fižolu. Simptomi zastrupitve se lahko pojavijo že po petih zaužitih zrnih, če so ta surova. Po nekaj urah se lahko pojavijo slabost, bruhanje in driska, vendar je učinek blažji kot pri kasavi ali karamboli. Oboleli bo okreval v treh do štirih urah, vendar obstajajo tudi primeri, ko so morali posameznika hospitalizirati.