Nasveti

Kako spati v tej vročini?

R.T.
30. 5. 2017, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Z naraščanjem temperatur se množijo tudi problemi, ki marsikomu priskutijo tople poletne dni. Preberite, kako ravnati v takšnih razmerah.

Profimedia

Dehidracija, utrujenost, opekline in problemi s spanjem. Vsakdo izmed nas je že kdaj bil žrtev kakšnega izmed omenjenih sindromov. Takole pa si lahko pomagate blažiti posledice vročega vremena.

Spanje

Da bi dosegli optimalno temperaturo za spanje, morate navsezgodaj zjutraj zapreti okna in vrata ter zagrniti zavese in spustiti žaluzije ali rolete. Na postelji uporabljajte le bombažno posteljnino, saj vpija telesni znoj in omogoča udobnejše spanje. Okna odprite na stežaj kakšno uro preden se odpravite spat, ali ko zaide sonce. Če imate možnost, naredite v stanovanju ali hiši prepih.

Pomagate si lahko tudi z ventilatorji, ki skrbijo za to, da zrah nenehno cirkulira, a jih izklopite, če vas moti zvok.

Dober trik je tudi, da posteljnino pred spanjem za nekaj minut postavit v zmrzovalnik, da se dodobra shladi.

Profimedia

Hlajenje telesa

Izogibajte se neposrednemu soncu, ko je to najmočnejše. Večkrat dnevno se oprhajte s hladno vodo. Izogibajte se tudi kofeinu, sladkim pijačam in alkoholu, pijte pa predvsem tople čaje, saj širijo žile in tako naravno hladijo telo. Če čajev ne marate pijte mineralizirano vodo z visoko vsebnostjo elektrolitov. Ta vas bo varovala pred dehidracijo.

Če se odpravite ven si nadenite slamnik in sončna očala, oblecite pa se v ohlapna in tanka oblačila svetlejših barv, saj te odbijajo svetlobo.

Profimedia

Zaščita pred soncem

Da bi se izognili škodljivim vplivom sonca, se mu nikoli neposredno ne nastavljajte med 11. dopoldansko in 3. popoldansko uro. Vedno zakrivajte kožo z oblačili in čez dan ne hodite okoli brez majice.

Uporabljajte tudi kvalitetno kremo za sončenje faktorja najmanj 15, saj lahko sončni žarki povečajo možnost za razvoj kožnega raka.