IZBERITE PAMETNO

Voda v plastenki nima toliko mineralov kot voda iz kuhinjske pipe

zf
27. 5. 2017, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dandanes lahko potrošniki na trgovinskih policah najdemo pestro ponudbo naravnih mineralnih vod, ki prepričujejo s številnimi koristnimi snovmi in minerali. Pa voda iz pipe?

Profimedia
Če je le mogoče, se odločite za vodo iz pipe.

Priznati moramo, da je slovenski trg dobro prepreden s prodajo in izbiro naravnih mineralnih voda, ki so se in nekatere se celo še prodajajo pod okriljem slovenskih lastnikov. Vsekakor pa velja omeniti, da Slovenija velja za deželo, v kateri je oskrba s pitno vodo dobra in ustrezne kakovosti. Sem spadajo tudi največji sistemi, tako v Ljubljani kot v Mariboru, ki oskrbujejo skupaj okoli tretjino prebivalcev in za katere priprava vode ni potrebna, saj že surova voda zagotavlja zdravstveno ustrezno pitno vodo.

PRECEJŠNJE RAZLIKE

V Zvezi potrošnikov Slovenije so v analizi 19 naravnih mineralnih vod ugotovili, da so med njimi precejšnje razlike tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot cene. Ni pa nujno, da vsaka mineralna voda vsebuje več mineralov v primerjavi z vodo, ki priteče iz vaše domače pipe.

Profimedia
Voda iz pipe lahko vsebuje več mineralnih snovi kot tista, ki ste jo kupili v trgovini.

NAJDRAŽJA Z NAJMANJ MINERALI

Ob pregledu 11 mineralnih vod z dodanim ogljikovim dioksidom in osmih brez ogljikovega dioksida so ugotovili, da se njihove cene gibljejo od 0,10 do 5,30 evra na liter, vsebnost mineralnih snovi pa od 182 do 13.055 miligramov na liter. Najdražja voda izmed pregledanih je vsebovala najmanj mineralov. V povprečju vsebuje pitna voda v Ljubljani 428 miligramov na liter raztopljenih mineralnih snovi, precej podobno je z vodo na mariborskem območju.

VODA NAJ ODŽEJA

Teža mineralnih snovi se med vodami razlikuje in je odvisna tudi od kameninske sestave in območja, kjer se izvir nahaja. Pa vendar ob tem ne pozabite, da je glavni namen naravne vode, da nas oskrbi s tekočino in odžeja. Večino mineralnih snovi navadno zaužijemo s hrano, saj z vodo ne bi mogli zadostiti dnevnih potreb po mineralih. Potrebe po nakupu naravne vode za zdaj na slovenskih tleh skoraj ni, sami pa moramo z varovanjem narave poskrbeti, da bo čim dlje časa tako tudi ostalo.