Bolečine v križu

S pilatesom do pokončne drže

ud
27. 5. 2017, 14.00
Posodobljeno: 23. 6. 2023, 08.06
Deli članek:

Pilates je posebna vrsta različnih vaj, ki krepijo telesne mišice. Vadba daje poudarek težje dostopnim, manjšim in šibkejšim mišicam, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži.

Profimedia
Pri pilatesu ne smemo delati nenadnih in agresivnih gibov.

Pilates je varna oblika vadbe, ki zahteva hkratno delovanje uma in telesa. Poudarja naravne krivine hrbtenice in nas uči gibanja ob pravilni postavitvi telesa – le tako se gibamo varno in učinkovito. S pilatesom izboljšujemo kontrolo telesa, koordinacijo, mišično ravnotežje okoli sklepa in se znebimo napačnih vzorcev gibanja ter s tem povezanih kroničnih bolečin. Naučeno kontrolo pravilne postavitve telesa prenesemo v vsakdanje življenje in tako povečamo kakovost bivanja.

ZDRAVJE

Zavestno dihanje ima pri pilatesu pomembno vlogo, saj pomaga odpravljati napetost in povečuje zavedanje celotnega telesa.

Ker pri vadbi uporabljamo tudi tiste mišice, ki so šibkejše, krepi naš kardiovaskularni sistem ter izboljša telesno pripravljenost in koordinacijo. Primerna je tudi za tiste, ki so v obdobju rehabilitacije po poškodbi. Vaje se namreč izvajajo počasi in tekoče, ob upoštevanju pravilnega dihanja. Pilates je vadba, ki deluje iz notranjosti telesa proti mišicam na površju.

SPOPADANJE S STRESOM

Vadba je primerna za vse ljudi, še posebej pa za tiste, ki se spopadajo s konstantnim in dolgotrajnim stresom. Vaje poleg telesne vzdržljivosti povečajo tudi duševno. Namenjene so prav vsem posameznikom različnih starostnih skupin.

OKREPITEV MIŠIC

Zelo pomembno je, da vaje izvajate počasi in s kontroliranimi gibi, saj se tako okrepijo tudi najmanjše mišice. 

S pilatesom izboljšate svojo držo; ta čez čas postane skladna in pokončna, okrepite mišice jedra in hrbta, omilite morebitne bolečine v križu, mišice postanejo prožnejše in sklepi gibljivejši, telo napeto in gibčno, trebuh pa čvrst in raven.

DAN ZDRAVJA IN GIBANJA

Če želite pilates pobližje spoznati, lahko to storite na Dnevu zdravja in gibanja, ki bo potekal 28. maja v Portorožu. Gibalno urico bo vodila certificirana učiteljica Lea. Poleg pilatesa pa se lahko udeležite številnih drugih aktivnosti.