Prehrana

Pomanjkanje vitamina A se odraža kot dermatitis

zf
21. 5. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za optimalno delovanje naše telo potrebuje zadostno količino ustreznih vitaminov in mineralov. Če telesnih potreb ne zadovoljimo, nas to lahko pripelje do kolapsa.

profimedia
zdrava hrana 2

V hrani, ki jo uživamo vsak dan, navadno najdemo pravo mavrico vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje naše telo, a ti niso vedno v pravem razmerju. Določena hrana je bolj bogata z nekaterimi vitamini, spet druga se ponaša z visoko vsebnostjo pomembnih mineralov.

Vitamin A

Pomemben je za imunski sistem, reprodukcijo in vid. Družina vitaminov A, ki vključuje tudi karotene in retinol, sodeluje pri normalnem delovanju mrežnice, roženice in drugih očesnih membran. Je tudi pomemben vitamin za rast, prehranjevanje in vitalnost vseh organov in tkiv, predvsem povrhnjice kože, sluznice in oči.

Pomanjkanje

Groba, suha in razdražena koža, izguba apetita, utrujenost, krhki in suhi lasje brez sijaja, lomljivi nohti, prhljaj, podvrženost aknam ... Strokovnjaki pravijo, da se pomanjkanje tega vitamina najhitreje opazi v spremembah na očeh.

Pridobivanje

Najdemo ga v maslu, jajcih, mleku, sirih, jetrih. V zelenjavi ga zastopa provitamin A, znan kot betakaroten. Dobimo ga z uživanjem zelene zelenjave (špinača, brokoli) ter oranžnega sadja in zelenjave (korenček, buče).

Profimedia
Najboljši tatarski biftek pripravimo iz pljučne.

Vitamin B6

S terminom vitamin B6 poimenujemo skupino šestih sestavin, ki imajo podobne učinke na telo, in sicer sodelujejo pri prebavi hrane, pri gradnji hemoglobina, uravnavajo krvni sladkor in gradijo protitelesa za boj proti boleznim.

Pomanjkanje

Vpleten je v presnovo aminokislin, ogljikovih hidratov in maščob, ki so pomembni viri energije. Če nam ga primanjkuje, koža postane starikava, brez barve in leska. Njegovo pomanjkanje povzroča tudi utrujenost in nespečnost, ki se jima rada pridruži še migrena, prav tako lahko vodi v depresijo in demenco.

Pridobivanje

Vitamine skupine B6 najdemo predvsem v čičeriki, kvasu, jetrih, ribah, stročnicah, prisotni pa so tudi v meloni, zelju, rižu, ovsu, arašidih, orehih, kvasu in jajcih.