Zdravljenje

Izogibajte se savni, če imate krčne žile

ud
9. 4. 2017, 18.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Krčnih žil na splošno ne jemljemo dovolj resno, ampak jih najprej vidimo zgolj kot estetsko težavo. Preverite, kaj lahko storite, da jih preprečite, in kakšni so opozorilni znaki.

Profimedia
Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje in občutljivost na dotik.

Opozorilni znaki bolezni ven so utrujene in težke noge po daljšem stanju in sedenju, otekla stopala in izrazit odtis, ki ga pusti rob nogavic na nogah.

youtube
Pojdite k zdravniku, če zaznate utrujene in težke noge ali otekanje, ki ponoči ne uplahni.

Ko težave napredujejo, se lahko pojavijo še občutek napetosti, srbenja, mravljinčenja, nočni krči v mečih, spremembe na nogah, krčne žile, otekline na nogah in vnetje ven ter seveda tromboza oziroma krvni strdek. Težave z venami najbolj občutimo, če dolgo stojimo ali sedimo, izboljšajo pa se, če so noge dvignjene. Tudi toplo vreme jih na žalost poslabša.

Profimedia
Oblačila lahko krčne žile poslabšajo. Od zdaj naprej ne nosite več pretesnih nogavic, preozkih hlač in pasov, saj ovirajo pretok krvi. Oblecite se raje udobno.

Nasveti za zdrave vene

Bodite redno telesno dejavni. Odlični so nordijska hoja, pohodništvo, kolesarjenje in plavanje. S tem si boste okrepili mišice v nogah in izboljšali delovanje mišične črpalke, ki omogoča potiskanje krvi iz nog navzgor v srce. Opustite vožnjo z dvigalom. Prav hoja po stopnicah namreč blagodejno vpliva na težave z venami. Nosite ohlapna oblačila in udobno obutev, visoke pete naj bodo rezervirane le za posebne priložnosti. Izogibajte se vročim kopelim, savni in sončenju, zato pa si krepite vene s prhanjem s hladno vodo, ki zoži vene in pospeši pretok krvi.

youtube
Če boste izgubili pet kilogramov, boste vene razbremenili za 20 kilogramov. Izogibajte se kajenju in alkoholu. Noge večkrat dnevno prhajte z mrzlo vodo.

V mrzlem vremenu se oblecite v topla oblačila, mraz namreč zavira pretok krvi. Pravcate čudeže delajo dihalne vaje. Pri globokem vdihu nastane v prsnem košu podtlak, ki pospeši odtekanje krvi iz nog. Če napnete trebušne mišice in močno izdihnete, boste zvišali pritisk na ožilje trebušne votline in pospešili vračanje krvi k srcu. Izdihnite počasneje, kot ste vdihnili, in naredite kratek premor po izdihu. Vajo ponovite večkrat dnevno. Zelo pomembna je tudi uravnotežena in raznolika prehrana z dovolj vlaknin in tekočine.