Koristni nasveti

Preprečite vnetje sečil s pitjem vode

ud
10. 4. 2017, 06.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Res ni prijetno, če se naši dnevi sučejo okoli iskanja straniščne školjke. Težave s sečili, ki so najpogostejša ženska tegoba, sicer pogosto lahko prepreči kar domača lekarna.

Youtube
Rožmarin vsebuje dišeča eterična olja, grenke snovi in druge koristne spojine, ki učinkujejo proti bakterijam, vnetjem in krčem. Vključite ga v vašo prehrano.

Sečnica je pri ženskah kar petkrat krajša kot pri moških, poleg tega leži blizu izhoda iz črevesja, zato imajo črevesne bakterije lažji dostop do sečil.

Profimedia
Tavžentroža vsebuje grenke snovi, ki sproščajo mišice mehurja, lajšajo vnetje in učinkujejo bakterije. Večkrat si privoščite njen čaj, da izperete bakterije iz mehurja.

Povzročitelji vnetja sečil

Navadno povzroči vnetje nezadostno pitje tekočin, zaradi česar se bakterije dlje zadržujejo v sečilih. Povzročitelj je lahko tudi mraz, še posebej če imate mokra oblačila ali če sedite na mrzli podlagi. To oslabi naš imunski sistem. Vnetje se lahko pojavi po spolnih odnosih, saj se tako med osebami prenašajo mikrobi; nekateri ne povzročajo težav, drugi povzročajo blažja vnetja, tretji pa resnejše spolno prenosljive bolezni. Tudi agresivna sredstva za intimno nego ali napačno brisanje (od zadnjika proti vagini) olajšajo vstop bakterijam v sečnico. Krivec pa so lahko tudi hormonske spremembe; v nosečnosti, menopavzi ali pri jemanju kontracepcijskih tablet se dovzetnost za vnetje sečil poveča.

Profimedia
Najejte se jih, saj imajo bazične lastnosti in vas bodo razkisale. To je izjemno pomembno za vaše zdravje in zdravje vašega mehurja.

Preprečite vnetje!

Hitro ukrepanje gotovo poveča možnosti, da se pozdravimo kar sami. Vsak dan popijmo toliko vode, da izločimo vsaj 1,5–2 litra urina, s tem učinkovito izperemo bakterije iz sečil. Številne študije kažejo, da vnetje sečil preprečuje brusnični sok. Poskrbimo, da so noge vedno na toplem, ter nosimo oblačila, ki ščitijo ledvice in trebuh. Takoj po spolnem odnosu gremo na malo potrebo, da speremo morebitne bakterije. Za intimno nego uporabljamo le toplo vodo in nevtralna mila, če pa se nam vnetje sečil pogosto ponavlja, se izogibajmo kopelim. Termofor prispeva k sprostitvi mehurja in ublaži bolečine. Pomagamo si lahko tudi z naravnim zdravilom, ki je na voljo v lekarnah ter vsebuje tavžentrožo, luštrek in rožmarin. Z zdravim življenjskim slogom se trudimo okrepiti imunski sistem, poleti to pomeni tudi izogibanje sončenju, lahko pa jemljemo tudi naravno zdravilo iz škrlatne ehinaceje. 

Youtube
Luštrek vsebuje etertična olja, ki spodbujajo izločanje urina, lajšajo krče in učenkujejo blažilno. Zanj je zznačilno, da podpira delovanje ledvic, zato ga uporabljamo pri vnetjih sečil.