Hujšanje

Pet nenapornih načinov za pospešitev presnove

M.K.
3. 1. 2017, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se tudi vi kdaj vprašate, kako pokuriti kar največ kalorij s čim manj napora?

Profimedia
Pitje vode pospeši presnovo in izgorevanja kalorij.

Za vas imamo dobro novico: obstajajo preverjeni in resnični triki, ki vam od jutra do večera pomagajo pri porabi odvečnih kalorij, ne da bi zaradi tega preveč trpel vaš življenjski slog. Izkoristite naslednjih pet preprostih zvijač.

1. Ne sedite pri miru

Migajte, vstanite in žvečite; teh pet dejavnosti, ki jih strokovnjaki z angleško kratico imenujejo tudi NEAT (nonexercise activity thermogenesis – nevadbene dejavnosti termogeneze) in dokazano pripomorejo k izgorevanju dodatnih 30o do 2000 kalorij na dan.

2. Postanite ljubitelj zelenega čaja

Raiskave so pokazale, da lahko zeleni čaj pospeši presnovo od 4 do 5 odstotkov. Nikar se ne zadržujte pred drugo in tretjo skodelico, saj premore le 2 kaloriji na skodelico (brez sladila, seveda).

3. Pijte več vode

Raziskava v Nemčiji je pokazala, da popita dva kozarca po 2 dcl vode izboljšata izgorevanje kalorij za 30 odstotkov v zgolj 10 minutah, učinek pa traja več kot eno uro.

4. Kremžite se

V čaj ali vodo dodajte svež limonin sok, ki vsebuje veliko vitamina C. Raziskave na državni univerzi v Arizoni so pokazale, da aktivni telovadci, ki ne zaužijejo dovolj vitamina C, pokurijo do 25 odstotkov manj kalorij med telesno vadbo.

5. Smejte se

Zdaj že klasična raziskava o odpravljanju debelosti, ki so jo objavili v International Journal of Obesity je pokazala, da tudi smejanje rahlo povečuje izgorevanje kalorij. Preprost matematični izračun pokaže, da boste s 15 minutami krohotanja in smejanja stopili do 40 kalorij!