Ravnotežje

Stabilnost vas varuje pred padci

ud
26. 12. 2016, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okrepite telo z vajami za ravnotežje, saj stabilnost telesa igra v našem življenju zelo veliko vlogo in je bistvena za kakovostno vsakdanje življenje.

Profimedia
Če niste prepričani o svojih sposobnostih, prosite koga, da vam pri vajah pomaga.

Profimedia
Stabilne noge vas lahko rešijo pred marsikatero poškodbo.

Z leti mišice, ki nam omogočajo stanje, začnejo slabeti. Skrajša se dolžina koraka in poslabša se vid, ki ima izjemen pomen pri koordinaciji telesa. Poskrbite, da boste ostali stabilni tako, da boste ostali telesno aktivni. Vaje lahko vključite v svoj vsakdan. Z njimi boste poskrbeli, da bo vaše telo zaščiteno pred različnimi poškodbami, da se boste lažje gibali in imeli manj zdravstvenih težav.

Začetek 

Preden začnete vaditi, se glede vaj posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Med izvajanjem se držite mize ali stola. Najprej trdno, potem ko boste v njih že bolj vešči, pa si pomagajte le s konicami prstov, na koncu, ko boste že bolj samozavestni, poskusite brez držanja.

Kjerkoli in kadarkoli 

Profimedia
Ravnotežje je odvisno od vaše starosti. Starejši bodo morali v vaje vložiti več truda kot malo mlajši. Vaj se lotite umirjeno, saj je poudarek na tehniki.

Naslednje vaje lahko izvajate zares kjerkoli in kadarkoli. Ena izmed njih je hoja od pete do prstov. To pomeni, da ko boste hodili, postavite peto ene noge pred prste druge noge pri vsakem koraku. Peta in prsti naj se dotikajo. Druga vaja je, da vstajate in sedate brez uporabe rok. Tretja pa, da stojite na eni nogi. To lahko počnete kjerkoli, tudi medtem ko čakate v vrsti v trgovini.

Preverite

Problem je, ker pri vajah za stabilnost sami težko ocenite, koliko ste napredovali. Pomagate si lahko z naslednjim nasvetom. Koliko časa lahko najdlje stojite na eni nogi? To storite zraven stola ali mize, da se lahko pri izgubi ravnotežja oprimete. Poskusite še na drugi nogi. Vsak mesec beležite rezultate in ugotovite, koliko ste napredovali. Vsekakor pa pri vajah pazite nase in ne pretiravajte. Če se ne počutite varne, raje prenehajte, da se ne bi poškodovali. Če opravljate še vaje za moč, na začetku ne povečujete težavnosti z vajami za ravnotežje.