Zdrav ne moreš zboleti

Imunoterapija - novo upanje za bolnike z rakom

Milka Krapež/Zarja
5. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdrav imunski sistem je najpomembnejši v boju proti raku. Onkologi pravijo, da rak najprej in v največji meri kaže na težave v imunskem sistemu. Človek, ki ima optimalno delujoč obrambni mehanizem, ne more zboleti za to boleznijo.

Profimedia

Poleg tega, da je oslabljen imunski sistem glavni razlog za nastanek raka, pa je dejstvo tudi, da rak ta sistem še bolj oslabi.

Rakave celice se skrijejo

Naravna sposobnost imunskega sistema je, da odkrije in uniči nenormalne celice v telesu in s tem prepreči razvoj rakave bolezni. Toda nekatere rakave celice se lahko imunskemu sistemu vseeno izognejo na več načinov, tako da se zakamuflirajo in potuhnejo ali celo bojujejo proti imunskemu sistemu. Imunoterapije, ki jih znanost raziskuje zadnjih nekaj let, pa naj bi usposobile naravne obrambne mehanizme v telesu, da prepoznajo vsako tako »kamuflažo«, torej rakave celice odkrijejo in uničijo. V tem delu je imunoterapija boljša od kemoterapije in obsevanja, pri katerih se vedno uniči tudi del zdravega tkiva, kar dostikrat že tako oslabljenim bolnikom povzroča dodatne težave.

Trenutno potekajo še dodatne raziskave, ki naj bi odgovorile na vprašanje, zakaj je imunoterapija pri nekaterih bolnikih učinkovita, pri drugih z isto obliko raka pa ne. 

Z razvojem imunoterapije so tako dobili nove možnosti za zdravljenje. Trenutno potekajo še dodatne raziskave, ki naj bi odgovorile na vprašanje, zakaj je imunoterapija pri nekaterih bolnikih učinkovita, pri drugih z isto obliko raka pa ne. Preučujejo tudi, pri katerih vrstah raka je taka terapija učinkovita in kako bi to učinkovitost razširili na čim več vrst rakavih bolezni. Raziskujejo še možnosti, da bi učinkovitost imunoterapije povečali z drugimi vrstami zdravljenja, s ciljano terapijo (biološka zdravila), običajno kemoterapijo in obsevanjem.

Okrepiti vojsko

Aktivna imunoterapija je usmerjena naravnost v imunski sistem, da ga spodbudi k napadu rakavih celic. Pasivna imunoterapija pa okrepi protirakavi odgovor in vsebuje monoklonska protitelesa, limfocite in citokine. Pri aktivni terapiji običajno vzamejo imunske celice iz krvi ali pa iz tumorja bolnika, jih potem v laboratoriju vzgojijo in vrnejo v telo. Tako »obdelane« celice so opremljene z vsem orožjem, da napadejo rakave celice. Imunske celice, ki jih odvzamejo, so lahko skoraj katere koli. Med najnovejšimi metodami je uporaba nanodelcev, ki pa sami niso učinkoviti – delujejo le kot kurirji, ki zdravilo prinesejo točno tja, kjer je potrebno.

Znanost je razvila kar nekaj zdravil, ki delujejo kot imunoterapevtiki. Vendar pa se v isti namen in na enak način uporabljajo tudi številne naravne snovi. Imunoterapija je lahko že zdrava prehrana, ki spodbuja delovanje imunskega sistema. Ker je znano, da pomanjkanje nekaterih vitaminov (A, B, D, C in E) in mineralov (baker, cink, selen, železo, folna kislina in še kateri) oslabi imunski sistem, je imunoterapija lahko tudi dodajanje teh mikrohranil, kar je sicer zelo preprosto povedano. Vendar pa je dokazano, da na primer večji odmerki vitamina C lahko pomagajo pri zdravljenju raka. Linus Pauling je za odkritje v zvezi z antioksidativnim delovanjem tega vitamina dobil Nobelovo nagrado. Podobno velja za vitamin D, sončni vitamin, kakor mu pravijo. Pomanjkanje tega vitamina prav tako vpliva na slabše delovanje obrambnih mehanizmov. Kar koli telesu manjka, ima posledice, ki lahko prizadenejo tudi imunski sistem.

Profimedia
Tako »obdelane« celice so opremljene z vsem orožjem, da napadejo rakave celice.

Očistiti črevo

Ker je večji del tega sistema v črevesju, je zelo pomembno, da je mikrobiota v prebavilih uravnovešena. Če ni, je imunski sistem prav tako oslabljen, to pa odpira vrata raku. Na tem temeljijo tudi nekaj desetletij znane terapije proti raku, ki so jih uporabljali tako imenovani alternativci, čeprav po izobrazbi skoraj vsi zdravniki, kot na primer Max Gerson. Tudi današnji nutricionisti menijo, da je zdravo črevo temelj za optimalno delujoč imunski sistem, zato pred začetkom vsakega zdravljenja priporočajo njegovo očiščenje. Šele potem se telesu dodajajo manjkajoče snovi, saj jih nezdravo črevo ni sposobno vsrkati.
Za vzdrževanje zdravega črevesja so v veliko pomoč tudi probiotiki, zato jih prav tako lahko štejemo kot imunoterapijo. Tu je treba biti previden in se pred nakupom zelo dobro pozanimati, kateri so res kakovostni. Med živili, ki vzdržujejo zdravje črevesja (pri obolelem pa seveda to ni dovolj), so fermentirana živila: kislo zelje (najbrž sploh ni mogoče dovolj poudariti, kako zelo je koristno za zdravje), jogurt (navadni), kefir, kvas, jabolčni kis in podobno.

Premalo znanja na zahodu

Raziskavo so izvajali v Andersonovem centru za rak na Univerzi Teksas, eni svetovno najbolj znanih ustanov za raziskavo in zdravljenje raka.

Imunska terapija je bila del medicine vse od leta 1890, vendar so jo znova obudili šele v zadnjih letih. Raziskava, objavljena v strokovni reviji Journal of Clinical Oncology, ugotavlja, da samo nekaj manj kot polovica onkologov svojim bolnikom svetuje uporabo zeliščnih pripravkov. Vendar pa pravijo, da jim manjka informacij, kar je tudi glavni razlog, da zeliščne podpore dostikrat niti ne omenjajo. Raziskavo so izvajali v Andersonovem centru za rak na Univerzi Teksas, eni svetovno najbolj znanih ustanov za raziskavo in zdravljenje raka.

Medtem pa kitajska tradicionalna medicina že stoletja uporablja več kot 600 različnih vrst zelišč, ki jih tudi kombinirajo v zdravilne učinkovine za posamezne vrste raka. Tudi mnogo bolnikov iz zahodnih držav si naroča ali pa gredo sami iskat kitajska zeliščna zdravila po priporočilih ustrezno izobraženih zdravilcev. Med zelišči oziroma zdravilnimi rastlinami so tudi gobe, ki izredno učinkujejo na zdravljenje raka.