Zdravje

Poskrbite za svoje noge!

ud
31. 10. 2016, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Marsikdo pozabi na svoja stopala. Poskrbite, da jih boste ustrezno zaščitili in skrbeli zanje. Dejavnosti, ki jih počnemo na prostem, spodbudno vplivajo na naše počutje in razpoloženje.

Profimedia
Ob daljšem pohodništvu ali planinarjenju je potrebna tudi skrbna izbira obutve.

Malo manj dobro pa vplivajo na naša stopala. Preberite si naslednja dejstva.

Nezračna športna obutev in vlažne nogavice so lahko vzrok za razvoj glivic, ki povzročijo razpokano, pordelo in luščečo kožo na stopalih.

• Ob daljšem pohodništvu ali planinarjenju je potrebna tudi skrbna izbira obutve. Če je pretesna, lahko med športno dejavnostjo zaradi pritiska na manjše žile pride do krvavitev v koži in podnohtju. Nastanejo rdečerjave ali črnikaste lise, ki po videzu spominjajo na maligni melanom.

• Za krvavitev v podnohtju zaradi pritiska je značilno, da se lisa pomika proti prostemu robu nohta sorazmerno z rastjo nohta. Lisa tudi značilno spreminja barvo. Ob vsakem sumu na možnost nastanka malignega melanoma je potreben takojšen pregled pri zdravniku.

Ali ste vedeli?

Žveplena mila delujejo luščilno in antimikotično, zato jih je priporočljivo uporabljati v primeru glivic.

• Pri športnikih in pohodnikih se pogosto pojavi krvavitev v kožo na peti (black heel), ki se lahko zamenja za maligni melanom. Ob vsakem dvomu je potreben takojšen pregled pri dermatologu.

• Nezračna športna obutev in vlažne nogavice so lahko vzrok za razvoj glivic, ki povzročijo razpokano, pordelo in luščečo kožo na stopalih (atletsko stopalo). Običajno za zdravljenje zadoščajo lokalni antimikotiki v kremah, ki jih je treba nanašati vsaj od tri do štiri tedne.

• Čezmerno potenje predstavlja ugodne razmere za razrast kožne plesni (Pityriasis versicolor), ki jo povzroča glivica kvasovka Malassezia furfur, ki je normalno na koži kot del mikroflore, ob ugodnih razmerah zanjo pa se čezmerno namnoži. Uporabljajte žveplena mila, saj žveplo deluje luščilno in antimikotično.