Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečnih industrij - American Dairy Science Association. S tem so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.

Vsebnost estrogena v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

Spremembe le pri 1000-krat povečani koncentraciji

Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

"Rezultati naše raziskave pričajo, da estrogen v mleku ne škodi zdravju, tudi, če gre za mleko breje krave. Tudi pri 100-krat povečani koncentraciji estrogena nismo zaznali vpliva na zdravje miši. To nam pove, da je vsebnost hormona v mleku premajhna, da bi imela kakršenkoli biološki učinek na uživalce," je pojasnil predstojnik Centra za genomiko živali na fakulteti Gregor Majdič.

V študiji so poleg njega sodelovali Tomaž Snoj, Neža Grgurevič in Jasmina Koračin, vsi z omenjene fakultete.

Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science.