Pomen zdravih stopal

Tla nam govorijo

U.B., revija Ženska
21. 6. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bosonoge dejavnosti lahko pomembno izboljšajo občutek ravnotežja, držo in preprečijo nekatere pogoste poškodbe stopal in nog.

Dreamsteam
Hodite bosi kadarkoli je to mogoče.

Majhne in pogosto spregledane mišice stopala po mnenju nekaterih strokovnjakov igrajo pri gibanju pomembno vlogo, saj skupaj z večjimi mišicami prek živčevja možganom in telesu pošiljajo pomembne informacije o podlagi in gibanju. Čevlji te informacije pridušijo, saj prekinejo našo povezavo med telesom in trdnim okoljem, po katerem hodimo.

Mišice delujejo kot blažilci sunkov. Če majhne stopalne mišice ne dajejo natančnih informacij, se večje preveč naprezajo, dokler ne zmorejo več. Potem se teža prenese na kosti, kite in vezi, te pa potem trpijo posledice.

Najboljše bi torej bilo, da se čevljev znebimo vsaj, kadar koli je to mogoče, in telo spet opremimo s pravimi podatki. Posebej koristno je, če ob tem izvajamo nekatere oblike vadbe, kot so joga, pilates, borilne veščine in nekatere vrste plesa. Ugodne so vse dejavnosti, pri katerih veliko spreminjamo položaj in kjer prihaja do medsebojnega »sporazumevanja« med telesom in tlemi.